En solig dag i skidbacken

Vad passar bättre en solig och brännhet lördagförmiddag i slutet av maj än en tur till Hammarbybacken? Inget! tycker vi och tog Tvärbanan dit. Anledningen till vårt val denna förmiddag var så klart backtävlingen Stockholms Brantaste.

image

I liften, på väg upp?

Liften stod visserligen still, men vad gjorde det? Vi var ju där för att springa upp för backarna!

Först ut var Nils och Tore som sprang knatteklassen. De var taggade båda två där de stod på startlinjen.

image

Tore och Nils på startlinjen


image

Knatteloppet redo för start


Tore kom två av alla knattar. Enligt egen utsago tycker han inte om att springa, men eftersom det vankas cup cake vid målgången är det klart värt det!
image

Tore på toppen


Nils fick lite hjälp av Richard på vägen upp. Den första biten kämpade han på riktigt bra, mumlandes ”tävling, tävling!”. Efter ett tag konstaterade han dock att han var tvungen att gå…
image

Tävling, tävling...


image

Nils korsar mållinjen


Love var också anmäld, men ville inte ha på sig nummerlappen, så han fick hejja på bröderna i stället. Godispåse och diplom kunde kvitteras ut av funktionären farbror Sture i alla fall! Något som kom väl till pass när vi skulle hejja på
image

Godis i gröngräset


Och såsmåningom kom han lufsandes uppför pannbensbacken. Han la till och med in en spurt på slutet!

image

Olle laddar för slutspurt


image

Mååål!


Det blev en niondeplsts, av totalt 27, och en förbättring av fjolårstiden med 30 sekunder!

Tack kusin Johan för att du fixar detta fantastiska arrangemang åt oss!

image

Två deltagare och en arrangör!

Bondgårdsweekend

I helgen var det återigen dags för Anna att kvittera ut en födelsedagspresent: Bondgårdssemester i Kårtorp! Hela familjen följde med för att klappa kalvar, åka traktor och köra golfbil. Det fanns något för alla smaker: – Love gillade mjölkroboten – Nils blev förtjust över kalvarna som slickade på honom – Tore tyckte det var kul att åka pickup – Olle hade gärna kört ännu mer golfbil – Richard delade Nils kalvintresse För egen del var det härligt att se att övriga familjen uppskattade att vara i Kårtorp. Om platsen för ”barndomens somrar” ska anges så är det utan tvekan här, och det är väldigt roligt att få dela detta med barnen och Richard. Kalvklappning

image

image

image

Kalvsläpp – Olle och Tore var med Per och Tore i hagen

image

Inget av barnen lider av koskräck

image

image

image

image

Lördagens eftermiddagskaffe intogs tillsammans med nygräddade våfflor vid åna. Nu måste ett portabelt våffeljärn införskaffas, för detta vill vi göra om!

image

image

image

image

image

På söndagen kördes det golfbil mellan gamla och nya lagårn så länge batteriet räckte. Först med Per och sedan med Richard som assistent.

image

image

image

image

Alla måltider intogs hos Tore och Lisbeth i växthuset på torpet. Gott och trevligt! På torpet var det gungor och badminton som lockade mest. Och det konstaterades att Erik var mycket bättre på att leka än Per.

image

image

image

Stort tack till Tore, Lisbeth, Per, Erik och familjen Aase för en mycket trevlig och rolig helg! Vi kommer gärna tillbaka!

Proktorparadiset!

Som stora fan av Jo Nesbøs sagofigur Doktor Proktor så var lördagens aktivitet given: Doktor Proktorpromenad! Med guider utklädda till karaktärer ur böckerna fick vi följa med i Proktots, Bulles och Lises fotspår i centrala Oslo. Turen gick från Raspas urmakeri via Strybersens konditori till Akershus fästning och den fruktade Dödinghålan. På fästningen serverades både pruttpulver och pärondricka.

image

image

image

På Akershus fanns även en fantastisk utställning med de djur som man kan läsa om i Bulles bok D.D.Ö.I.F (Djur du skulle önska inte fanns).

image

image

Efter dessa två aktiviteter hade Oslo svårt att uppbringa något mer som kunde imponera på familjen Wenell. Det var lika bra att äta upp semesterns sista glass och ra tåget hem!

image

Även hemresan gick bra, och vid halv tio klev vi av på Stockholms central.

image

Fred, Fram och tillbaka

Dag två i Oslo ägnades åt intensivt turistande. Vi löste Oslopass till alla betalande familjemedlemmar och ägnade dagen åt att göra det lönsamt. Och vi lyckades!

Först tunnelbanan in till sentrum och vidare ner till Akers brygga. I väntan på båten till Bygdøya klarade vi av dagens första museum:

Nobels fredssenter. Där presenterades alla fredspristagare mer eller mindre mycket. Mest fokus var på 2013 års pristagare OPCW. Man kunde till exempel pröva en gasmask.

image

image

image

Efter att ha samlat idolbilder på Mandela, Dalai Lama och Nansen tig vi så båten ut till Bygdøya.

image

image

image
image
image

På Bygdøya väntade ett antal båtar på att bli beskådade och till och med bordade. Vi började med Fram. Förutom att titta på båten kunde man även testa en polarishinderbana, isbjörnsskytte och reaktionsförmåga.

image

image

Från Fram gick vi vidare till Tor Heyerdals båtar Ra och Kon-Tiki.

image

Lagom mosiga efter tre museer vid och med anknytning till vatten kände vi att vi behövde lite miljöombyte för att orka hela vägen in i mål. Den 16 stopp långa tunnelbaneresan upp till Holmenkollen var precis vad vi behövde!

image

Efter den sista tunnelbaneresan tillbaka till hotellet hade Oslopasset betalat sig!

Minisemester i Oslo

Valborgshelgen innbär långhelg tack vare en klämdag då skolan är stängd. Detta ville vi så klart utnyttja genom att bocka av något av alla de resmål som stod på önskelistan inför sommarlovet. Sent om sidor föll valet på Oslo. Morgonen efter det stora valborgsfirandet gick vi upp i vanlig tid, något tröttare än vanligt. Men 7:30 stod vi redo på torget i väntan på bussen.
image

En timme senare gick tåget från Stockholm central. Det var en nästan sex timmar lång tågresa som alla inblandade klarade galant! Det lästes böcker och tidningar, lades pussel och åts lunch. Nils och Love sov till och med middag i vanlig ordning.
image
image

Vid eftetmiddagstid var vi framme i den norska huvudstaden. Innan vi tog tunnelbanan till Tøyen och lägenheten vi skulle bo i hann vi med en semesterglass i solen, strosa längs Karl Johann, spana in slottet och äta middag på barnvänliga TGIF. Hurra för restauranger som förser barnen med kritor och pysselböcker!
image
image
image
image

Väl incheckade i lägenheten hade vi lite nervarvning i form av måleri och spel.
image
image

Valborg på Essingen

För andra året i rad firade vi Valborgsmässoafton hemma på Stora Essingen. Konceptet var det samma som förra året: en bunt vänner, hambugare till middag, vårsånger med Sveriges Järnvägars musikkår på torget, fackeltåg (utan facklor i år) till Kungsklippan och majbrasan. Vännerna som bidrog till denna helkväll var familjerna Leander, Söderqvist, Gerhardt-Pålsson, Ekeberg, Lidén och Arvidsson.

Barnen är redo att hugga in på burgarna.
image

Orkester med blås
image

Fin brasa och och fina tjejer Ekeberg
image
image

Familjen Söderqvist
image
image
image

Pelle Lidén
image

Boel med lill-Erik på ryggen
image
Tomas med Astrid på axlarna, Sara Arvidson och Majorna
image