Morgondopp med herr Bäver

Vi har som ambition att bada varje morgon innan jobbet. Minst augusti ut. I morse fick vi sällskap av herr Bäver från Alvik. Han åt sin frukost i godan ro enligt devisen ”Ät i lugn och ro så blir du glad och go!” och lät sig inte störas. Richard hann hem och hämta kameran och Tore medan bävern tuggade på. Det var först plumset i vattnet som störde honom. Då simmade han bort ett tiotal meter och fortsatte äta. Trevligt med sällskap ryckte uppenbarligen både han och vi.

Lingon och kräftor på Gräsö

I helgen var det dags för den årliga lingonplockarhelgen med kräftmiddag på Gräsö. Vi bockade även av sommarens första inredning och sista klippbad.

Efter en osedvanligt torr sommar var förväntningarna på lingontillgången låg, men när rensningen var klar på söndagen kunde vi konstatera att vi fått ihop 17 litet på några få timmar under lördagen. Engagemanget bland plockarna varierade, men vi har i alla fall så vi klarar oss över vintern. Och vi kunde kosta på oss lingonpaj till efterrätt efter lördagskvällens kräftor.

Den soliga lördagseftermiddagen inbjöd till sommarens sista dopp på Sonja och Roland-klippan. Där hade bommarna fått en extra kick av augustiregnet, så klipporna såg riktigt somriga ut.

Söndagsförmiddagen bjöd på riktiga regnskurar så för första gången på hela sommaren blev det en förmiddag då vi med tänd brasa och tända ljus satt inne och spelade spel. Visserligen hade solen kommit fram innan frukosten var helt avslutad och spelet igång, men ändå. Äntligen en speldag! Det blev RISK, en favorit i repris från kvällen innan.

Skolstart med besök på Grönan

Som sig bör firade vi skolstarten med ett besök på Gröna Lund. Efter uttalanden som att ”Jag ska aldrig göra det här igen.” eller ”Nu har jag ont både i magen och huvudet.” så vet vi att det går lika bra med lite sockervadd.

Nils och Love började skolan idag, i förskoleklasserna FD respektive FE. De togs emot av sina respektive lärare Lena och Karin. Vi föräldrar var hänvisade till bänkar utomhus för att fylla i papper så att administrationen skall ha något att göra under hela hösten. Efter ett kort upprop kom de ut och strålade med var sin glass i munnen.

Då uppropet gick så enkelt valde vi att höja svårighetsgraden med ett besök på Gröna Lund för Love, Nils, Anna och Richard. Motgångarna började direkt när personalen upprepade gånger fick stänga av trappan i Lustiga huset när Richard försökte lura upp Love trots att han inte var tillräckligt lång. Tillslut fick vi gå den vanliga trappan.

Stärkta av att klarat av snurriga rum, skakiga och snurrande golv så gav vi oss på Kvasten. Ingen tvekade och åtminstone tre av oss utmanade sig själva rejält. Exalterade och näst intill dumdristigt övermodiga gick vi vidare till Vilda musen. Det kändes då som det helt naturliga steget. Men redan då vi satte oss i stolarna kunde man ana en viss oro i ledet. Några backar och kurvor senate skrek de flesta i vagnen. Vissa mer än andra.

– ”Den åkte liksom på kanten. Vi kunde ju trillat av.” Kommenterade modern efter att ha lugnat ner sig två timmar senare.

Efteråt åt vi mat och pratade av oss. Alla hade utmanat sig själva rejält och åkte banor som de inte ens vågat titta på tidigare. Självklart åt vi sockervadd som belöning på vägen hem.

Vid sidan av Grönanbesöket skötte Olle sitt upprop på Kunskapsskolan galant utan vår inblandning och satt djupt försjunken i hemstudieuppgifter när vi kom hem.

Tore hade en gemensam samling för hela skolan och sedan försvann han på morgonen med sin nya klasslärare Stefan. Sen såg vi inte skymten av honom då eftis på Vängåvan lockade.

Nils och Love varvar ner med några lugnare attraktionet

Sockervadd till alla hjältar

Vi firar Richard

I dag har vi firat Richard. De som var vakna innan han åkte till jobbet började med skönsång på morgonen. På eftermiddagen fortsatte vi med tårta tillsammans med mormor innan Richard och Anna tog tåget till Göteborg. Där väntade god middag på Sjömagasinet.

Födelsedagsfika

Middag på Sjömagasinet

Nyblivna S.T.A.T.I.O.N. agenter

Till slut besegrade vi tillsammans Ultron i slustriden. Annars hade inte världen funnits mer. Vilken tur att vi åkte till Norrköping för att utbilda oss till Avangers S.T.A.T.I.O.N.

Idag packade vi oss in i bilen för att besöka årets utställning i Norrköping. Förväntningarna var stora då staden tidigare år huserat succéer som Nasa-, Dinosaurie- och Harry Potter utställningar. Vägen dit blev dock ovanligt lång via broöppning i Södertälje, bilkrock, vägarbeten och en gubbe med hund på motorväg.

På utställningen släpptes vi in i enlighet den förbokade tiden och introducerade till utbildningen av en agent. Sedan scannades vi av och släpptes in bland Avangers alla scenkostymer, motorcyklar och självklart en uppsjö av olika Iron Man dräkter. Olle och Richard försökte hänga med i quizet men det tog för lång tid att läsa och hänga med i snabba videoklipp. Man hade behövt veta lite mer om karaktärerna. T.ex. hade det varit bra att veta vilket nummer Vibranium har i det periodiska systemet. För den oinvigde, som jag, är det ämnet som Black Panthers dräkt är gjord av. För den än mer oinvigde kan jag avslöja att Black Panther är en Avangerskaraktär.

Roligast på utställningen var de interaktiva momenten med styrketest, reflexträning och framförallt att virituellt bli påklädd Iron mans dräkt och sedan kriga ner några elakingar.

Sen väntade slutstriden då vi räddade världen från den onde Ultron. Tur att vi var fem som kunde samarbeta annars kanske det hade gått åt pipan. Jag kan meddela att Ultron liksom exploderade och sedan blev en hög skrot. Jag tror det var mina Iron Man strålar som fixade det. Men Captain America, Black Widow, Thor och Hulken tyckte att det var deras förtjänst.

Därmed blev vi utnämnda till officiella S.T.A.T.I.O.N. agenter och får vara beredda att hjälpa till om Avangers skulle gå bet på något uppdrag framöver.

Scenkostymer i mängder

Love testar Captain Americas HD och Nils vilar efter ett försök att lyfta Thors hammare

Love får på sig Iron Mans dräkt inför en strid

Tre klätterapor

Sista sommarlovsveckan jobbar vi varannan dag. Barnen varvar kompislek med ohejdad skärmtid. Dagens utflykt blev till Karbin. Bättre att klättra på deras väggar än på de här hemma!

Hemma igen

Eftet en intensiv morgon med pack- och städrace, och sedan en lång bilresa via Ramundberget, där vi hämtade upp Richard och Freddan, kom vi så småningom hem. Självklart hann vi med ett fikastopp i Sveg på vägen.

Hemma var allt sig likt. Blommorna har uppenbarligen uppskattat grannen Solveigs omsorg.

Rensällskap mellan Tännäs och Hede

Spåren efter sommarens bränder utanför Ljusdal syntes tydligt från vägen

Som på film, fast större

En lättillgänglig utflykt från Hållan är den till Anderssjöåfallen vid Hamra. Med ostadigt väder och hopp om att även hinna städa, packa och avsluta med bowling i byn passade det bra att åka dit i dag.

När Anna skulle sälja in utflykten undrade Nils om det var den typen av vattenfall man ser på film. Anna var lite osäker, men trodde att det nog var lite större än fallet i Livsätersån i alla fall.

Reaktionen när vi kom fram var jubel – Anderssjöåfallen var som på film fast mycket större.

Det var många trappsteg upp, men nedfärden längs stigen gick i ett rasande tempo. Det gjorde även packning och städning så vi kunde avsluta dagen med en bowlingrunda.

På väg uppåt

Låt sista älven som brusar I vår natur….

….brusa alltjämt mellan tallar och gran och fur

Kusiner på utflykt

Dags för bowling

Huset på Hållanplatån

Åh regnet det bara öser ner…

För första gången på hela sommaren fick vi en dag påverkad av regn. Det föll några droppar på oss en dag i Herceg Novi, och kom en skur i Stockholm någon dag innan vi åkte till Östersund, men det var inget som påverkade våra planer.

I dag anpassade vi oss efter vädret. Vi ägnade förmiddagen åt att bada på hotellet i Funäsdalen och eftermiddagen åt hemmalökande. Så nära en ”tågdag” man kan komma. Love uppbådade i alla fall så pass mycket energi att det kunde bli lite cupcakes. Dessa avnjöts på kvällen då vi åt middag med mormor, Malin och kusinerna.

Skärmtid

Cupcakebak

Nils tappade sin första tand på badet

Hej hå, hej hå vi till vår gruva gå

Vi snöade in lite på gruvor i går. I dag bar det av till Ramundberget för att titta in i fler hål och dessutom titta närmare på gruvstugan där gruvans förman bodde.

Av skylten att döma verkar han ha haft ett tufft arbete där bland annat svara på brev från direktionen i Stockholm ingick som en av uppgifterna. Gruvarbetarna förväntades vara på plats 04:00 för att be en timme innan den tretton timmar långa arbetsdagen började.

Med på turen i den mastiga uppförsbacken var Irma, mormor och Märta.

Innan vi rundade av dagen med middag och bastubad på Hållanplatån stack Anna, Maltan och Märta ut på en trail-shower-tur. Hur ska det gå när inte varje joggingtur kan kompletteras med dusch i vattenfall eller ett dopp?

Mot gruvorna

Framme efter 230 höjdmeter på 2km

Gruvstugan ytterligare en bit upp i backen

Trail-shower med Maltan och Märta