Kung Richard fyller 50

I dag var ingen vanlig dag, i dag var det Richards födelsedag. Och inte vilken som helst utan den femtionde i ordningen. Det firades kungligt.

Det började med uppvaktning på sängen med paket och skönsång. Nils och Love hade varit med och handlat och var mycket noga med att en krona hörde dagen till, som en liten extra touch.

Efter lyxfrukost förflöt dagen i ett makligt tempo, där Richard och Anna åkte till Gustavsberg för att inhandla 50-årsporslinet. En del tid tankemödor gick också åt till att fundera på hur vi skulle hantera det faktum att Olle vaknat upp med feber. Det råder ju trots allt fortfarande pandemi, och våra närmaste riskgruppare skulle komma på middag. Och regnet öste ner. Ett negativt snabbtestresultat senare kunde vi dock fortsätta planeringen med middag inomhus som tänkt.

På kvällen kom så Torsten, Christina, Birgitta och Lars och firade vår femtioåring avnjutandes en libanesisk buffé. Även Larssons i Böle deltog på ett hörn när det var dags att överlämna presenter.

Under dagen har gratulationer strömmat in i form av telefonhälsningar, kommentarer på sociala medier och blomsterbud. Tillräckligt många blommor för att födelsedagsbarnet skulle låta sig porträtteras i en klassisk 50-årsbild. Något motvilligt ska tilläggas.

Kräft- och badstop på Gräsö

När ska vi äta kräftor på Gräsö? Det var en fråga som dök upp under veckan. Svaret blev: På vägen hem!

Avresedagen bjöd på tidig uppstigning för att hinna packa upp och städa ur innan frukostserveringen öppnade klockan åtta. Halvvägs in i städningen insåg vi att städning ingick i priset och vi i princip bara behövde gå ut med soporna. I god tid före frukost var vi därför klara.

Mätta och belåtna styrde vi så kosan söderut. Efter obligatoriskt fikaköpstop i Sveg och lunchstop i Ljusdal kom vi så småningom fram till Gräsö. Där väntade 3M med årets kräftkalas.

Innan vi åkte hem på söndagen hann de som fick och ville med en tur till Sonjaochrolandklippan för ett dopp. Assar hade bra gärna velat, men fick vara kvar i stugan med sitt halta ben.

Vid middagstid var vi hemma på Stora Essingen igen och kunde summera en som alltid lyckad semester!

Sista dagen på fjället

Sista dagen och hög tid att göra det som inte redan hunnits med: hänga på byn, springa på fjället, bada i vattenfall och bara vara.

Efter sju dagar har vi hunnit med det mesta och börjat känna oss redo att åka hem. Några saker fanns dock kvar nu när vi fick en extra dag.

Richard och Anna åkte ner på byn på förmiddagen. Först en fika på Nya Johnssons och sedan in och ut i alla butiker. Mer titta än köpa, men en mössa och en vätte fick i alla fall följa med hem.

Efter lunch gav sig Richard iväg på en efterlängtad tur upp på Hamrafjället. Något senare gav sig Nils och Anna bort mot och sedan upp längs Anderssjöåfallet. Halvvägs upp mötte de Richard som dels viste att berätta att folk badade längre upp i fallen, dels att det inte var så långt upp till kalfjäll och den gamla liftens toppstuga. Tillsammans gav de sig av alla tre. Innan de kom hem igen hade de både badat och tittat på toppstugan.

Fjällsemestern avslutades med en god middag på lodgens restaurang och vi kunde summera en bra fjällsemester med många nya och roliga erfarenheter.

En dag i Djupdalsvallen

En favorit från tidigare somrar är Djupdalsvallen. Här blev det spritkökslunch och cykeltur till linbanan.

I dag packade vi kök, pulvermos och pilsnerkorv i ryggsäcken, lastade cyklarna på bilen och åkte till Djupdalsvallen. Dels är bilresan dit fin och dels ligger fäbodar väldigt fint vid Mittåkläppens fot. Extra vackert var det i dag med blågrå åskmoln i bakgrunden.

Mätta och belåtna var det dags att bege sig ut på cykeltur med linbanan över Mittån vid Röningarna. Där blev det åk och bad tills regnet kom. Anna som saknade cykel fick springa med medan Richard och Assar var kvar vid Djupdalsvallen och räknade hundar.

Sju toppar och två cykelturer

Med två team fick vi dubbelt så mycket gjort. Ett gäng besteg sju toppar vid Hamra och ett tog gondolen upp på Funäsdalsberget. Och så avslutade vi dagen med en fin kvällstur.

Nils hade flera dagar önskat att göra utmaningen att bestiga sju toppar ovanför liftarna här i Hamra. I dag fick han med sig Tore och Richard på äventyret. Det blev en lyckad expedition som belönades med medalj och diplom. Totalt 12 km vandring blev det, en bra prestation!

Samtidigt tog Love, Olle, Anna och Assar bilen till Funäs och gondolen upp till toppen. Efter picknicklunch gav sig Olle och Love ut på cykel på Panoramaleden. Bröderna höll i hop och hittade tillbaka till gondolen flera minuter innan sista turen gick ner. Vad Assar tyckte? Han var cool i gondolen men hade fullt sjå med att vakta Anna när de andra var ute och cyklade.

”Friluftsdagen” slutade med att Richard och Anna lånade Olles och Tores cyklar och tog lederna 537 och 538 upp på fjället vid Fjällnäs. Fin och bitvis utmanande cykling.

En blöt dag

Efter dagar av strålande sol kom regnet. Vi passade på att ge oss ut på tur. När solen väl kom fram var det dags för ett dopp!

Med regntunga skyar blev vi fikasugna på förmiddagen. Andersborg visade sig vara det enda stället som var öppet, så det fick lov att bli en promenad i regnet. Men det var det värt, gott som alltid. Assar fick stanna hemma och skötte sig utmärkt.

På eftermiddagen klarnade det upp och några av oss kom ut igen. Lite studsmatta, lite löpning och en fjällpromenad stod på några agendor. Tore och Richard vågade sig till och med på ett dopp i Tännån.

Nu har vi varit här i snart en vecka, och utnyttjat alla uteaktiviteter som finns. I dag var det dags att utnyttja det man kan göra inne. Det blev en eftermiddag i bastun och häng i loungen efter kvällsmaten. Love, Richard och Anna utvecklade det nya kortspelet ”Skilodge”, ganska komplicerat, men klart spelbart.

Fullt ös på toppen

Inte nog med att vi åkte upp och ner på toppen med lift och cykel under dagen. Vi åkte upp även på kvällen, men nu för att titta på Timbuktu. Vilken succé med ”Musikkväll på kalfjäll”.

Sista dagen med liftkort och hyrcykel utnyttjades till fullo. Vi turades om att använda de cyklar och kort vi hade och åkte leder både på toppen och ner.

På kvällen var det dags för en av veckans höjdpunkter, Musikkväll på kalfjäll med ingen mindre än Timbuktu. Vi tog liften upp i full fjällutrustning och med sovsäck och liggunderlag i packningen. Väl där fick vi sällskap av Amelie, Pelle och barnen.

Det var en riktigt bra konsert som gillades av alla i familjen. Även de som varit lite skeptiska innan erkände efteråt att det inte var så dumt. Pricken över i:t blev när Nils och Love fick prata med Timbuktu efter konserten och ta bilder tillsammans med stjärnan. Och Loves kväll blev fulländad när han tillslut Även fick åka liften ner.

Det går inte bara utför

Ännu en dag med mest nerförsåkning. Men i dag blev det även en kvällstur på platten och lite hinderbana på fjället. Och så fick Assar smak på kråkbär.

I dag hyrde vi en cykel till Richard och Anna vilket gjorde att flera kunde åka tillsammans. Nya leder testades och det blev även en längre runda på toppen för de som orkde. Uppe på toppen finns även äventyrsstigen Lemmelstigen som Nils och Anna testade.

När Richard hade hyrcykeln åkte Anna och Assar till Hållan och gick upp till stället där vi grävde gropar i vintras. En lagom lång Assarpromenad. Lyckan var total när han insåg vad gott det var med kråkbär.

Mellan kvällsmat och efterrätt tog Nils, Tore, Richard och Anna en tur längs Tännån. Leden gick på skidspåret och var en blandning mellan stig och grusväg. En härlig utförslöpa fick vi också genom skogen.

Cykellift till toppen, en succé

Gårdagens test visade sig vara lyckat, alla ville cykla i nerförsbacke. Så i dag köpte vi liftkort för att komma lite snabbare upp på toppen.

Med bara fyra cyklar fick vi köra lite i skift, men tack vare Richards och Tores tur till Funäsdalen på förmiddagen och Olles och Tores generositet på eftermiddagen löste det sig bra. Alla fick åka sig nöjda. Det blev både blåa och röda backar ner.

Efter avslutad cykling sprang Richard och Anna ut på en gemensam tur upp på Svansjökläppen. Vackert! Turen belönades med en öl i solen när vi kom ner, där även Assar fick vara med. Han visade prov på stor disciplin när han inte blev tokig av alla renar som testade teknikområdet. Kanske fattar han att det är renarna som sprider ut allt godis i området och därför låter dem hållas.

Tidigare i dag fick han komma ut och smaka lite på Tännån. Han börjar bli smått oregerlig av att bara ligga inne.

Första dagen i backen

Med boende mitt i Hamrabacken var det givet att tillbringa första dagen på hemmaplan. Teknikbanan, leder från toppen och lite fjälllöpning stod på programmet.

Frukosten gick ner i rasande fart och innan vi hunnit blinka var Tore, Nils och Love ute i teknikområdet och testade alla hinder. Det dröjde inte länge innan Richard tog Olles cykel och hakade på. När Tore klev av sin cykel klev Anna på. Och plötsligt hade vi gått halvvägs upp för backen för att ta en av downhillslingorna ner.

Att åka nerför var så roligt, så efter lunch fick Richard med sig hela familjen att gå upp på toppen. Något av barnen undrade varför vi inte tig liften, sedan skrattade alla. En klassisk Wenellvandring med andra ord.

Wenellvandring: Det finns troligen ett enklare sätt,men vi väljer att gå!

Vandringen upp lönade sig, och det blev fin åkning ner. Som dessutom belönades med afterbike i baren.

Olle och Anna fortsatte till fots bort till höjden över Svansjön för att fika med utsikt.