Go & glad, kexchoklad

Hundfjället lockar alltid med skräckblandad förtjusning. Det är ofta bra snö och sköna backar för telrmar. Det är alltid fruktansvärt mycket folk och vi blir garanterat osams när vi är där.

I dag var det dags för en ny vända dit. Veckans andra faktiskt. Och i dag gick vi all in på kexchokladsjakten. Kanske var det därför vi kom hela vägen tillbaka till Tandådalen utan några större utbrott eller incidenter.

Kvällen avslutades med pingis. De som inte använt benen tillräckligt under dagen passade på att köra lite jägarvila

Vinterkyla

I dag bet det i kinderna. Kallt tyckte vi, men gillade ändå att det för ovanlighetens skull bjöds på ”normalt” vinterväder. Första timmarna var vi dessutom nästan ensamma i backarna.

Till eftermiddagsfika dukade vi, som vanligt detta lyxlov, upp varm choklad, marshmallows, grädde och strössel. Mums!

Födelsedagsmåndag

I dag är det ingen vanlig dag, för i dag är det Nils och Loves åttaårsdag.

Frukost och paket i sängen, glassig skidåkning i solen – med stavar, legobyggande tills fingrarna värker och en stor skål med godis. Det var vad åttaårsdagen bjöd på för Nils och Love.

Vi tror de var ganska nöjda.

Lika men ändå olika

För sjunde året i rad styrde vi i morse kosan mot Sälen och sportlov. Det såg ut att bli en klassisk resdag, men ack så vi bedrog oss.

Det började som vanligt med fri fart till Västerås och sedsn rättning i ledet längs väg 66. Men var fanns snön? Rastplatsen i Ludvika, som brukar bjuda på vita vidder visade i dag upp gröna ängar och en badplats. I Berga by dök den första snön upp i form av ett något stampat startfält till Vasaloppet.

Men i uppförsbacken mot Sälenfjällen steg snödjupet med varje höjdmeter, och i Lindvallen kände vi oss trygga med att vi skulle få ett vitt sportlov. Så trygga att vi svängde in på Sälfjällstorget, köpte liftkort och fikade. Allt för att fördriva tiden som var kvar till incheckning.

I normala fall brukar vi hämta ut nycklarna, packa ut bilen, fixa middag och sedan vara nöjda. I dag var längtan efter snö, sol och skidor så stark att innan vi visste ordet av stod vi högst uppe på toppen av Västra Kalven och kisade mot solen. Fantastiskt att hinna med några åk redan första dagen.

Av bara farten lyckades vi klämma in pingis och bad före middagen också. Och vilken upprustning badet fått! Den svinkalla poolen är utbytt mot två varma bubbelpooler och hela avdelningen har fått en rejäl ansiktslyftning.

Nu är vi laddade för sportlov!

8-årskalas på Exploria

Exploooria – förväntningarna var någonstans mellan höga och skyhöga när Nils och Love skulle fira sin 8-årsdag med kompisar.

Efter alla leklandskalas ville Nils och Love ordna ett kalas som var annorlunda. Efter surfning och budgetplanering föll valet på ett aktivitetskalas på Exploria, det mytomspunna äventyrskomplexet söder om stan. Hittills har vi undvikit det då det kännts för stort. Båda storebrosorna hade varit där och gav tyvärr inte enbart positiva recensioner.

11 inbjudna barn blev snabbt färre då många blev sjuka eller redan hade åkt på sportlov. Vi hämtade barnen från fritids och bjöd på korv med bröd till presentöppningen. Sen fick vi hjälp med att skjutsa barnen till Fittja och Exploria.

Barnen blev mottagna av två kalasvärdar som sedan följde med på hela kalaset. Barnen förseddes med armband, lekstrumpor och gröna västar. Därefter gav de sig av för att hitta det hörn av jättekomplexet som innehöll en tramploinpark. Massor av studsmattor och möjligheter att hoppa ner i gropar med skumklossar roade dem i en halvtimma. Populärast var nog höga hopp ner i en av groparna.

Efter den intensiva leken varvade de ner i det noga utvalda Zombierummet. Lite lekar, popcorn, födelsedagsspng och glasbomb underhöll en del av tiden till nästa aktivitet. Det blev tid över och barnen klättrade bokstavligen på väggarna. Sen började kriget – laserkriget. Två lag i våldsam drabbning trots kalasvärdarnas idoga försök att tona ner tävlingsmomentet. 8-åringar har en något annan strategi än äldre. Emellanåt liknade det ett medeltida slagfält där lagen möttes på öppna ytor och helt sonika hoppades att skjuta snabbast. De två födelsedagsbarnen anförde var sitt lag och visade att de inte var några nybörjare minsann.

Här någonstans kunde ett vanligt kalas tagit slut, ingen hade varit missnöjd. Men här förseddes barnen med bowlingskor och spelade sedan i en timma. Väldigt kul och livligt. Utmanande att bowla när man måste six-sacka mellan kompisar i ansatsen.

Kalaset avslutades med att alla barn fick var sin tom påse att fylla med godis. Barnen hade hört rykten om detta men trodde knappt det var sant. Alla verkade nöjda med kalaset och många föräldrar hörde av sig efter att deras barn varit mycket nöjda med kvällen.