Sommarlovet kan börja


På fredagen samlades Essingeskolans barn och anhöriga på IP för att fira skolårets slut och starten på sommarlovet. Det var ett digert program med mycket sång och skratt.

För familjen Wenells del började förberedelserna kvällen innan med klädinköp i Liljeholmen. Det var en något förvånad mamma som ekiperade sina två söner.

– Jag fick en mansdräkt med slips och allt. Ska man vara fin så ska man, säger Tore.

– En skinnpaj är något jag alltid önskat, så nu passar jag på, säger Olle.

Redan 8:10 samlades eleverna i respektive klassrum och fick diplom och närvarointyg. Sedan fortsatte firandet på IP med sång av alla årskurser, traditionsenligt tal av rektor – lika pinsamt som alltid – och avtackning av årskurs sex. 

För Olles del innebar avslutningen att tiden på Essingeskolan nu var över. Lite vemodigt var det.

– Ellen har lovat att bjuda in mig när det är dags för brännboll nästa vår mellan sexor och lärare. Och när jag har studiedag i min nya skola kommer jag hit och hälsar på, berättar han.

Efter avslutningen åkte vi in till Vapiano och firade med en riktigt god pizza. Nu kan sommaren komma.

Lyxpicknick i Sommarsverige

Nationaldagsfirandet ökar, men vi brukar sällan veta vad vi ska göra. I år firade vi genom att nyttja allemansrätten och naturreservatet Väsby Hage längst ut på Munsö.

En knapp timmes bilresa från Stora Essingen hittade vi i dag ett nytt favoritställe. Väsby Hage är ett naturreservat helt i vår smak: Öppna hagmarker med mangefika ekar, ulliga får och gulliga kalvar sträcker sig ut mot perfekta badklippor. 
– Man kan åka kana på algerna ner i vattnet, utropar Nils efter att ha rutschat ner.

Richard hade i största hemlighet förberett en riktig sommarlunch som intogs på klipporna. Det var sill, köttbullar, potatis, grönsaker och knäckebröd. Och en fantastisk efterrätt bestående av sommarens första svenska jordgubbar med maräng, grädde och kolasås. 

– Finns det mer? var frågan alla ställde sig när kåsorna var renslickade.

På vägen tillbaka till stan passade vi på att hälsa på hemma hos kungen på Drottningholm. Tyvärr var han inte hemma, men det fanns i alla fall glass att köpa i kiosken.

Nationaldagen blev en härlig sommardag, och vi är nöjda med firandet.

Prima klätterträd

Smarrig lunch

Badpojkar

Fårspaning under eken