Köpenhamn i ett nötskal

Nyhavn, Amalienborg, björnskinsmössor, den lile Havefru, Strøget och Tivoli. Ungefär vad man orkar med på en dag. Och tillräckligt för att bocka av Köpenhamns toppattraktioner.

En god natts sömn blev till och med lite sovmorgon innan vi kickade igång dagen med hotellfrukost. Ganska snart gick det upp för oss att Den Blå Planet inte var ett alternativ för dagen eftersom vi inte köpt biljett. I stället tog vi tunnelbanan in till Kongens Nytorv och ägnade dagen åt Köpenhamns mest kända platser.

En stund mitt på dagen delade vi på oss för att tillgodose lite olika intressen när det gällde mat och aktiviteter. Det innebar smarriga hamburgare för Nils och Richard medan Love och Anna gick på Guinness World Record.

Entusiasmen hos tioåringarna var kanske inte alltid på topp, men lite oväntade uppträdanden i form av en vaktavlösning på Amalienborg, Jerusalema-dans på Strøget och paradorkester på Tivoli piggade upp.

Innan vi kroknade helt tog vi den föralösa tunnelbanan tillbaka till hotellet och badade ner oss för att somna till finalen i Champions League.

Sex timmar på badhus

Twister, Wild River och Turbo. Fart, fläkt och mycket vattenskvätt bjöds vi på under sex timmar i vattenlandet Aquadome.

Som om vi inte fick nog av fartfyllda åk igår. I dag var det på’t igen när vi äntrade Aquadome i Lalandia strax efter tio. Sex timmar senare staplade vi ut på fötter som kändes som tvättsvampar och russinrynkiga händer. Då hade vi i princip åkt allt, och favoriterna flera gånger om.

Den stora överraskningen var lunchen. Riktigt god nudelrätt som både var mättande och nog innehöll en och annan nyttighet till skillnad från vad man normalt kan äta på badhus.

Dagen avslutades med en resta till Köpenhamn och ett besök i hotellets skybar. Härifrån ser vi både vindkraftverk. Barsebäck och Öresunsdbron. Och så akvariet Den Blå Planet som vi tänkte gå till i morgon.

Heldag på Legoland

Vi har gått, åkt, skrattat, och vrålat. Vi har tillbringat en heldag på Legoland.

Vi var på plats innan portarna öppnade, laddade för att hinna åka så mycket som möjligt innan det blev kö. Och som vi åkte! Första timmen klarade vi av fem aktiviteter som fick i alla fall de vuxna benen att skaka.

I takt med att fler besökare kom lugnade sig tempot något, men det var ingen tvekan om att det var fartfyllt och snurrigt som prioriterades när tioåringarna fick välja. Några gånger fick de faktiskt åka själva, men för det mesta var båda föräldrarna med.

En av de roligare attraktionerna var Ice Pilots school där man fick programmera sin egen åktur på en robotarm. Första vändan fick tioåringarna med varsin vuxen, men nästa gång fick de åka sin galna tur på egen hand.

Innan vi lämnade parken tittade vi lite pliktskyldigt på alla byggen i Miniland, men bara för att mamma tjatade så.

Man skulle kunna tro att alla var helt slut efter en sådan här dag, men icke. Två tioåringar körde igenom en flera hundra meter lång hinderbana på vägen hem. Väl hemma var det svårt att varva ner. På vissa håll märktes det att det varit en rätt påfrestande dag om man har anlag för åksjuka. Men så snart kvällens buffé av muffins och mjukglass kommit upp var det lätt att somna.

Tioårsresa är igång

Vi har landat i Lalandia och har Legoland inom räckhåll. Den dubbla tioårsresan har startat!

Klockan två i går eftermiddag rullade två vuxna och två tioåringar ut på Essingeleden söderut. Målet var att komma så långt som möjligt för att i dag fortsätta mot Billund. Vi hamnade i Helsingborg.

Helsingborg bjöd på middag på Pinchos, en natt på SAS Radison hotell, morgonjogg för de vuxns och så en fantastisk frukost. Sedan bordade vi båten till Danmark och äventyret!

Det blev många timmar i bil även i dag, med ett lunchstopp i Odense som avbrott. Så småningom kom vi fram till åkern där flera tusen, typ, små stugor stod uppradade och hittade fram till vårt hus. In men packningen och sedan en rask promenad till Lalandia.

Vilket galet ställe! Inomhus som såg ut som utomhus. Med bowlinghall, skridskobana, minigolf och mycket mer. Tioåringarna hoppade studsmatta och spelade fotbollsbiljard. Huvudatraktionen Aquadome sparar vi till på fredag.

Innan vi gick tillbaka till huset köpte vi kvällsfika och frukost. Kvällen avslutades med att titta på kartan över Legoland och planera dagen. I morgon kör vi!