Lingonhelg på Gräsö 

Liksom förra året tillbringar vi sista augustihelgen på Gräsö och ägnar en stor del av tiden åt lingon. Först plocka och sedan rensa. 

Det lyste verkligen rött i skogen så plockandet gick ovanligt snabbt. På tre rundor fick vi ihop mer än 30 liter. 

Flitigast på att plocka var Tore som satsar på att dryga ut veckopengen genom att sälja lingonen vidare i förädlad form. Vad sägs till exempel om Tores lingonlimpa,  lingonkakor eller lingonpaj? 

Lingonröda tuvor

Bärplockare

Rensning, resultat och mera plockning

Augustihelg på Landsort 

När farmor Christina fyllde 70 i januari fick hon en helg på Landsort tillsammans med oss i present. Den kalla vinterdagen på Djurgården kändes helgen efter skolstarten i augusti väldigt långt borta, men nu var den plötsligt här! 

Vid halv tio i lördags förmiddag träffade vi Christina och Torsten på bryggan vid Ankarudden på Torö. Det var många som ville med båten just den här turen, och vi hade tur som kom med i första vändan.

Framme på Landsort gick vi raka vägen till vandrarhemmet och vårt hus Kaptenen där vi genast kände oss hemmasradda. Efter en god lunch på altanen i solen tog vi en promenad i omgivningarna som innehöll konstverk, kanoner, klippklättring och så klart fyren. Eftermiddagen bjöd även på fiske för de som ville. 

Sommaren kom verkligen tillbaka denna soliga och varma lördag och Landsort visade sig från sin bästa sida. Dagen därpå var ön täckt av dimma som dålde så väl fyr som lotstorn. Men det var skönt att vara ute, och jakten på Landsorts Pokémons tog oss till labyrinten en bit norr om byn innan det var dags att ta båten tillbaka till fastlandet igen.

I väntan på båten

Framme på Landsort

Några av alla konstverk

Killar i keps

Kanonklättring

Klippklättring

Fisketur

Eftermiddagsfika i solen

Farfar Torsten

Labyrintvandring

Sommarlovslek på Junibacken 

Olle och Tore hade sin andra skoldag och Richard var på jobbet. Vi som var hemma passade på att göra ett typiskt fyraåringsäventyr: åka till Junibacken! 

Love: Vi åkte lift in i Karlsson på takets hus. 

Nils: Men det var ganska stökigt!

Love: Laga mat i Karlssons hus och rutschkanan i Mumindalen var roligast. 

Nils: Spinnjoggen var bäst! Jag blev svettig.

Karlssons hus


Mumindalen

Alfons, Gittan och Spinnjoggen

Grattis Richard – vi firar med bowling 

Sista sommarlovsdagen tillika Richards födelsedag. Födelsedagsbarnet uppvaktades med skönsång och paket på morgonen samt med tårta på kvällen. Däremellan passade han på att jobba. Vi andra som fortfarande är lediga åkte in till stan och bowlade. 

Födelsedagsbarnet omgiven av uppvaktare

Spännande bowling

Fullt fokus

Läskande avslutning

Födelsedagstårta

Dagenefterdrejning

Strax efter lunch hade alla gäster lämnat När. De flesta för gott, men några för att komma tillbaka senare på kvällen. Hur som helst blev det i alla fall plötsligt väldigt tomt och tyst. Och vad skulle vi då ta oss till? 

Det fanns lite kvar att städa och pyssla med, men det vore också skönt att komma ut på utflykt. Så vi delade upp oss: Richard satte sig på gräsklipparen, med Lars som hejaklack, och vi andra åkte med mormor till Etelhem för att dreja. 

Tore var där så sent som igår, men för Olle var det första gången på två år och för Nils och Love första gången någonsin. Men det gick bra för alla och vi fick med oss fyra fina keramiksaker hem.

Krukmakare

Mormor och Love hjälps åt

Drejat och klart!

Dags för kalas 

Så kom tillslut kalasdagen! Som vi väntat och längtat.

På förmiddagen skickade vi i väg de gäster som checkat in redan på torsdagen och fredagen så att vi i lugn och ro kunde göra det sista förberedelserna. Klockan 12 var allt klart och vi kunde bjuda in till sillunch i partyladan.

Bröderna Larsson in action

Sista lunchfixet i köket

Andy tar plats vid barnbordet

Ladan fylld till bredden

När alla var mätta och nöjda var det dags för samling vid flaggstången och introduktion till leken. Vi berättade en historia om hur Inga Folkesdotter kommit inseglande till Närsaker för 1000 år sedan och hur det nu var dags för klanen att genom gutniska lekar göra upp om Ingas skatt. 

Alla, stora som små, kämpade på efter bästa förmåga på de olika stationerna. Solen höll i sig hela dagen och vi kunde till och med ta eftermiddagsfikat i solen. Slutligen stod lag Eskil som segrare med flest insamlade klädnypor. 

Lekintroduktion

Rövkroksdueller

Spark bleistre

Stångstörtning

Varpa

Fikapaus

Lag Eskil tog hem seger och skatt

När lekarna var avklararade laddade vi om för middag i partyladan som blev pyntad med lagens fina flaggor. Richard grillade lamburgare till hela klanen. Efter middagen plockades sångböckerna fram.

Sture fyller caben med barn

Faster och farbröder

Festmiddag

Glass till efterrätt för barnen

Sång och glam med Malin på munjiga

Lagens vapenskjöldar

Förfestsfredag 


Efter många dagars förberedelser var vi nu närmare festligheterna än någonsin. Fredagen blev en dag med mer förfest än fix. 

När vi bjöd klanen Larsson till Gotland i allmänhet och När i synnerhet var det för att vi ville visa vårt Gotland med våra smultronställen. Så i dag åt vi lunch och lekte vi vid och på raukarna i Folhammar, eftermiddagsfikade på Herta och åt pizzamiddag i solen nedanför muren på Närsholmen. Vårt Gotland visade sig från sin bästa, om än dock något blåsiga, sida denna fredag.

Ville

Marit, Lo och Ida

Sofia och Molla

Birgitta, Märta och Lisbeth doppar fötterna

Höghöjdsklättring

Eskil, Love och Nils

Gänget samlat för lunch

Eskil, Tore, Malin och Erik

Skånefalangen

Familjen Aase

Di gamle: Britt, Roland, Birgitta och Sture

Det är tur att muren är lång så alla får plats

Pokémon GO?

Irma och Emil

Skåneloftet fylls

Torsdagen blev en sista dag av förberedelser. Mat skulle handlas, soppåseställningar snickras, muffins bakas och flaggstången tvättas. Och så fylldes loftet med skåningar när Martin, Malin och Ida kom från Visby och Roland, Henke, Ville och Sofia kom från Slite. Som en bonus flyttade även Majken in eftersom en kväll och natt med sysdlingar lät mer lockande än en med familjen i Ljugarn. 

Muffinsbagaren

Flaggstångsfix

Chilimiddag i solen

Skeppohoj – alle man till bords!

I dag kom Richard tillbaka till oss på När och ned honom kom Karl, Malin, Emil, Irma och hundarna. Några timmar senare kom Birgitta, Lars och Märta. Man skulle kunna säga att förfesten började.

I lugnet före stormen, när vi fortfarande bara var fem, passade vi på att göra en utflykt till skeppsättningen Bandeläins Täppu i Lau. Det var ett perfekt utflyktsmål för en förmiddagsfika och lek i solen. Redan för 3000 år sedan reste bronsåldersmänninskorna upp stenar som utgjorde en perfekt lekplats i dag. Vi roade oss där med diverse parkourinspirerade övningar hela förmiddagen. 

När alla så småningom var på plats blev det pizzamiddag i brygghuset. Det var barnens önskemiddag och en av deras favoriträtter på Gotland.

Skeppsättningsklättring

Härligt i solen

Pizzabagare

Trevlig matplats vid ugnen

Fix och fest …eller… Fyra vildar och en argbigga

Om den här dagen varit ett studentspex skulle ovanstående rubrik kunnat passa bra…

Dagens festliga höjdpunkt var att åka in till Visby på eftermiddagen för att äntligen få träffa syssling Ida igen. Att Martin och Malin var med tyckte vi så klart också var roligt, men Ida var ändå mest efterlängtad. 

Förmiddagen blev därför en väntan på att det skulle bli eftermiddag. Dålig planering från ledningscentralen som borde hittat på en minst lika rolig förmiddagsaktivitet för att undvika de situationer som kan uppstå när fyra förväntansfulla barn lite nu och då transformeras till vildar i argbiggans ögon … Men det är lätt att vara efterklok! 

Nu tillbringade vi förmiddagen hemma med lite småfix inför lördagen: lagindelning till lekarna, städa ur rummet där mormor ska sova och göra saffranspannkaka. Alla hjälptes åt efter bästa förmåga och jag kunde till min glädje konstatera att jag inte lagat många uncher den här sommaren – i Richards frånvaro fixade Olle och Tore maten!
Efter lunch bar det så äntligen iväg till Visby, medeltidsmarknad och Ida! På marknaden provades det kläder, åts knäckäpplen (doppade i rostade mandlar för Tores del – snacka om att tvesovla!) tittades på folk och lektes med Ida. Det var väldigt skönt för argbiggan att under ett par timmar få sällskap av fler vuxna. Plötsligt var vildarna inte lika vilda längre!  Vi avslutade stadsbesöket med middag på restaurang innan vi begav oss hem till När igen. 

Dagens festförberedelse

Medeltida huvudbonader

Riddare Nils med sin lans…

…och på sin nya häst