Fina dagar på fjället

De senaste dagarna har bjudit på fina turer i pister, spår och på fjället. Sedan i tisdags har vi sällskap av bonden Per här i stugan.

Med säsongskort i backen kan vi åka hur mycket eller lite vi vill per dag, eller kväll.

Det är inte då mycket snö i spåren runt Hållan, så för bra längdåkning har vi åkt till Fjällnäs. Men det har i alla fall varit värt att gå upp mot Flåten på eftermiddagen och titta på solnedgången.

18 km Hamra-Fjällnäs-Hamra

Jullovet har börjat

Julhelgen är över och Annas födelsedag är firad. Nu kan vi börja ha jullov på riktigt.

Vi har kommit i gång bra med skidåkning både i spår och i backen. Det märks att snötäcket är ovanligt tunt, men i Fjällnäs hittade Anna fina längdspår. Och de backarna i Tänndalen som är öppna är riktigt fina och lagom mjuka.

Assar har också fått komma ut och känna på snön. Efter en tur med Anna på skidor i går, där mycket tid ägnades åt att jaga stavar och tugga på lina, var det dags att följa med Richard i dag. Denna gång utan stavar dom extra störmoment.

Annas födelsedag firades med sång och paket på sängen, en mycket välsmakande ren till middag och marängsviss till efterrätt. Lagom till efterrätten kom Karl, Emil och Irma sant Annas kompis Andreas med familj.

Familjejul i Hållan

För första gången någonsin firade vi jul helt utan sällskap av andra. Det blev en fin dag i Hållan med allt en julafton ska ha.

Risgrynsgröt till frukost för de som ville förgyllde en långsam morgon.

Lagom till lunch gick, återigen, de som ville ut på promenad upp på fjället. Det blåste och var inte så mycket snö, men solen sken och Assar älskade att få skutta runt i snön. Tillbaka vid stugan igen var det dags för den numera traditionella jullunchen bestående av varm choklad och skinksmörgås.

Eftermiddagen rullade på med bastubad och Kalle Anka. Årets nya tilltag var att vi åt julmiddagen direkt efter Kalle och öppnade julklapparna först efter maten. Så har vi aldrig gjort förut men alla var hör och häpna med på beslutet och väldigt nöjda med resultatet.

Årest julklappsutdelning blev en riktig hit med alla roliga rim barnen hittat på till julklapparna åt varandra. Både givare och mottagare var väldigt nöjda, och vi tror att de trots bra presenter från oss vuxna blev de gladast för presenterna de gav varandra.

Kvällen ägnades åt pokerspel, skolarbete (rita på nya plattan) och titta på film.

God Jul i stugan!

Äntligen bastu!

Moroten under höstens stamrenovering har varit att vi skulle få en egen bastu. Och den 22 december kunde vi äntligen inviga den.

Visserligen saknas fortfarande inredningen, men det gick utmärkt att ta in kalla stolar från altanen.

Den 10 december var allt material på plats och bygget kunde börja.
När bygget väl kom igång gick det fort.
Och vips var den klar!

Julgodis i massor

Det är märkliga tider vi lever i med renovering, pandemi och influensa. I helgen skulle Leanders kommit för det årliga julgodisbaket, men tre sjuka barn satte stop för det.

Vi blev så klart inte utan julgodis för det. Efter en tur i skogen vid Löttingekullen stannade vi friska till på ICA och köpte på oss allt som såg gott ut och som kunde kombineras till något ännu godare.

Väl hemma lassade vi upp allt på köksbordet. Sedan var det bara för de andra att sätta igång med baket! Mer godis än så här har vi aldrig fått ihop! Av bara farten blev det lite fler pepparkakor och några hus.

Skridskopremiär

Nu har vi vinter på riktigt. Och för första gången på så länge vi kan minnas var det sjöispremiär redan före jul.

Premiärturen gick av stapeln på Återvallsträsket på Ingarö. Assar tyckte det var en mycket märklig företeelse men vande sig efter ett tag.

Utflykten avslutades med besök på julmarknaden på Siggesta gård.

En kväll med tjejerna

Efter att setts på zoom sedan våren 2020 var det äntligen dags att träffas live igen. Men det blev delvis maskerat.

Anna tillbringade lördagen med Uppsalakompisarna Erika, Amelie, Lotta och Maria Wiggen Wigenfeldt. Först ett besök på utställningen om NK:s franska på Nordiska museet och sedan med middag på Waipo. En trevlig eftermiddag och kväll.

Eftersom smittotalen återigen ökar var det med viss försiktighet och tveksamhet vi rörde oss bland allt folk. Återstår att se när det blir nästa gång.