Årets lingon skördade

Som traditionen bjuder tillbringade vi första helgen efter skolstart på Gräsö. Målet var att hämta hem så många liter lingon dom behövs till vinterns gröt.

2019 är verkligen ett bra lingonår på Gräsö. Redan under lördagen fick Richard, Nils, Anna och Olle ihop 17 liter. En kompletterande runda på sönagsförmiddagen gav ytterligare 10. Nu har vi så vi klarar oss med god marginal.

Söndageftermiddagen tillbringades på Sonjaochrolandklippan där vi tog sommarens sista klippdopp. Som en bonus fick vi med årets första gula trumpetsvampar med från skogen.

Födelsedagskalas

I dag har vi firat Richard på födelsedagen. Det började med presentöppning i sängen och slutade med kalas på kvällen.

Gästerna var Richards kompisar med respektive och barn. Totalt blev vi en skara på inte mindre än 14 vuxna och 11 barn.

Som tur var höll sig regnet borta i början av kvällen enligt plan och vi kunde börja utomhus med förrättssnittar och femkamp. Den klart mest uppskattade leken var fiske från balkongen. Flytväst obligatorisk!

Fallens dag

I skogen en bit bortanför Klövsjö slalombackar ligger ett av Sveriges högsta vattenfall, Fettjeåfallet. Det blev dagens utflyktsmål.

Efter en första tillrättalagd gångväg blev det en utmanande stig upp längs vattendraget. Drygt två kilometer upp kom vi fram till fallet. Det var en vacker syn när vattenmassorna forsade ner 60 meter längs bergväggen.

Vi höll oss kvar i trollskogen som omgav fallet och åt lunch. Därefter turistade vi vidare i Klövsjö. Det blev fika och ”husesyn” på hembygdsgården Tomtan och ett dopp i Klövsjön.

Ner från fjället

Med solen i ansiktet och Helags bakom ryggen har barnen i dag lekt sig ner från fjället. Vi vuxna kom på efterkälken och hoppades att ingen vek av från leden.

Morgonen inleddes med frukost, ihopoackning och lite dunkenlek på stationen innan vi gav oss av. Redan från start tog barnen täten. Och sedan bar det av. Vi fick stopp på dem i lagom tid för att få äta lunch på kalfjället.

Belöningen för en lyckad nedfärd blev ett uppfriskande dopp i Kesudalen innan vi gick sista biten till bilen. Nu har vi checkat in hos familjen Leander i Vemdalen.

Uppe på toppen!

Vilken dag vi haft! Efter en dimmig morgon kom vi så småningom upp över molnen och vips var solen och vi på toppen av Helags.

Imorse såg vi knappt bastuhuset, och än mindre Helags glaciär eller topp. Vi var dock hoppfulla och förberedde lunchmatsäck som om vi skulle nå toppen. Eller i alla fall glaciären. Eller åtminstone sjön nedanför.

I samlad tropp begav vi oss av. Liksom i går var det lite skav och knot till en början. Men det släppte i takt med att vi kom upp över molnen. Vad högt vi gått! Och inte såg det ut att vara så långt kvar heller.

Efter några kortare och en längre paus, med fantastisk utsikt mot Funäsdalsfjällen, Predikstolen och Sylsjön, kom vi upp i det sisa stenskravlet mot toppen.Och plötsligt var vi uppe! Alla elva. Riktigt bra jobbat av alla inblandade. Barnen hade gärna varit kvar på toppen ett tag men då tog Annas och Richards respekt för höjd över. Vi ville inte veta av att någon råkade snubbla för nära kanten. Så efter att ha tagit de obligatoriska toppbilderna gick vi ner igen.

Nerfärden gick i ett rasande tempo där en förtrupp bestående av Saga, Hugo, Tore och Nils var nere en timme före oss andra. Ingen paus eller fikarast här inte!

En dagsmarsch till Helags

Klockan tio i förmiddags träffade vi familjen Leander på parkeringen vid Kläppen i Ljungdalen. Tolv timmar senare ligger elva duktiga vandrare mätta och nöjda i sina sängar på Helags fjällstation.

För tolv år sedan gjorde vi vår första ”familjevandring” med Leanders. Då satt Olle och Saga mestadels i varsin bärstol på vägen upp mot Sylarna medan Tore och Hugo låg i magarna. Nu, med totalt sju relativt stora barn, gick alla på egna ben de tolv kilometerna till Helags fjällstation. Och som de gick! Lite knot, skav och gnöl den första biten, men sedan trummade benen på som bara den.

Det blev en fin tur upp på fjället i strålande sol och myggjagande vind. Jägarsnuset som vi förberett hemma fyllde sin funktion som extra energi mellan de två längre pauserna.

Framme på stationen checkade vi in i vårt niobäddsrum i Gamla Östan. Därefter blev det bastu och bad på ”Helagsbadet”, en liten urgröpning i vattendraget från glaciären. Uppfriskande! Vi har lyxat till det med helpension och kunde rena och ombytta njuta av god mat i restaurangen.

Nu har sidenlakan bäddats, fram, tänder borstats och sagor läst. Snart hoppas vi sova gott alla elva.

På väg igen

Efter dagar av förberedelser och en trevlig mellanlandning i Östersund är vi påväg mot fjällävetyr i Härjedalen.

Stoppet i Östersund innebar uppskattat lasergamespel och suströmmingsmiddag.