Hösthelg på Gräsö

Något senare än vanligt åkte vi till Gräsö för att plocka lingon. Som bonus fick vi även med oss trattkantareller hem.

Förutom att blocka hem godsaker från skogens skafferi hjälpte vi mormor med det sista höstfixet inför vintern. Gropar behövde grävas och tunnor tvättas.

Både Tore och Love följde med på plockarpromenad i skogen. De bidrog kanske inte med så många liter, men väl med gott humör. Tore passade även på att bada.

Assar var så klart också med. Mysigt så klart, men efter att på egen hand rensat bästa lingontuvan, mosat korvbrödspåsen och sedan ätit upp ett helt korvpaket inklusive paketet ligger han lite pyrt till.

Kayakomatpremiär

Sedan ett år tillbaka har vi en Kyakomat på Stora Essingen där mm kan hyra både enkel- och dubbelkajaker. Paddlar och flytvästar finns i. I dag premiärhyrde vi två dubbla och paddlade runt Lillan och Långholmen.

Dagsutflykt till Dyrön

Upp och iväg, i dag blev det ingen sovmorgon. Vi hade en båt att passa. Dyrön låg lagom långt bort och hade något för alla smaker.

Från Rönnäng, på andra sidan Klädesholmen, går Västtrafiks färja Hakefjord regelbundet ut till Dyrö via Tjörnekalv och Åstol. På ön finns bad med trampolin, minigolf, ICA-butik och fik. Ett perfekt utflyktsmål som inte krävde allt för mycket planering med andra ord. Just denna morgon kom vi i väg ovanligt snabbt och fick plats på 10:45-båten.

En behaglig båttur senare klev vi i land och korsade ön till ICA där vi provianterade. Huvudmålet var så klart badet med trampolinen. Det simmade förbi några enstaka maneter men rutinerade medbadare var suveräna på att vakta, varna och visa rätt väg. De riktigt rutinerade hade simglasögon på för att kunna se maneterna även i vattnet.

När maten var uppäten och hoppen hoppade traskade de som ville vidare till minigolfen och intilliggande konstgalleri. En glass senare var det dags att ta båten tillbaka till Tjörn igen.

Dagens utflykt blev en bra avslutning på en fin vecka på västkusten. Det kan nog bli så att vi kommer tillbaka igen. Att bada saltvatten, meta krabbor och hoppa hopptorn är lätt beroendeframkallande.

Hopp och dyk i Stockevik

I dag satsade vi på en dag på hemmaplan med hopp och dyk i Stockevik. De mest konstintresserade tog en eftermddagstur till Pilane.

Det var många spärrar som släppte vilket ledde till bakåtvolter och dyk från trean och simning ut till pontonen.

Avklätt på Klädesholmen

Vinden har mojnat och solen tittat fram. Då åkte vi till Klädesholmen och hoppade från tornet.

Vi hade minst sagt tur i vårt val av bad. Klippan och tornet på Klädesholmen ligger så till att det var helt skyddat från västvindarna. Så länge vi badade och åt vår lunch på klipporna tänkte vi inte på det, men när vi gick ut på udden vad västra hamnen blev det uppenbart.

Olle avstår fortfarande bad, men är i alla fall trevlig och följer med på utfärder.

Efter en ganska tidig hamburgermiddag gick Love, Tore, Emil. Richard, Anna och Malin ner till vår närmaste vik för ett kvällsdopp. Väl där kändes det inte så lockande med bad, så vi ägnade oss mer åt klippklättring i stället. Döm om toppbestigarnas förvåning när de möttes av en Infintypool på bergets topp!

Irma och Nils som var kvar hemma botaniserade i utklädningslådan och dök upp som detektiverna Robertsson.

Med vinden till Mexico

Med stormvindar i Skärhamn blåste vi in till Göteborg och Världskulturmuseets utställning om Mexico.

Visserligen sken solen igen efter måndagens regn, men det blåste stormvindar så badsuget var inte så stort denna dag. I stället styrde vi kosan mot Göteborg och satsade på en dag inomhus på Världskulturmuseet och utställningen ¡Viva Mexico! om el día de los muertos.

Det blev en klassisk storstadsdag med lunch på McDonalds, museibesök, lekpark och ett varv på Avenyn.

Hemma igen fortsatte det mexikanska temat med en god middag, lek i trädgården och för Annas del ett intervallpass i mitvinden. Också en semifinal i fotbolls-EM, men den behöver vi inte säga så mycket om.

Regnig dag vid havet

Prognosen sa regn och utfallet blev… regn! Tur att vi hade interaktivitet på lager!

I Skärhamn ligger Akvarellmuseet och vad passade bättre denna regniga dag än att åka dit? Inte mycket, så efter frukost drog vi iväg.

Utställningen just nu var Rene Magritt. Vi var exemplariskt museebesökare son först såg introduktionsfilmen, sedan gick i utställningen och sedan testade våra färdigheter i skapandedelen.

Regnet vräkte ner, så den medhavda matsäcken fick avnjutas i bakluckan på Larssons buss. Hundarnas bur fungerade utmärkt dom bord.

Gårdagens krabbfiske var en succé så det var en given aktivitet under eftermiddagen. Några metspön följde också med, men inget annat än sjögräs nappade. Då var fiskelyckan hos kräftfiskarna större. Det hela avslutades med spännande krabbrace.

Koll på omgivningarna

Bad från hopptorn, promenad i Skärhamn och krabbfiske. Allt inom räckhåll från huset i Duvedalen.

Eftersom Per och pickupen var med på morgonens badutflykt var valet av transportsätt självklart för barnen.

Vi tog oss till det kommunala badet här i Stockevik med hopptorn i två höjder. Efter viss tvekan hade all barn och vuxna varit i plurret. Man fick dock se upp för maneterna, men med hjälp från kanten kunde den som var i navigera till bryggan utan att bli bränd.

Lunch åt vi hemma i huset och därefter hängde vi i trädgården och på altanen. Assar blev på riktigt presenterad för pojkarna Larsson och lekte efter ett tag bra med Gösta.

Så småningom började det krypa i benen på några av oss och vi begav oss in till centrala Skärhamn. Richard och Per hade förkastat samhället som trist och ”sosseplanerat” men när vi kom in i de gamla delarna var det väldigt pittoreskt. Mest anmärkningsvärt var den synnerligen glada kyrkan.

I väntan på kvällsmat gick Anna och barnen (utom Olle) och fiskade krabbor. Tack vare Irmas målvaktsräddning av räkorna och Tores skicklighet att fånga upp krabborna på vägen upp fick vi en lagom stor fångst för att kunna racea ner för klippkanten.

Västkusten nästa!

Framme i Stockevik på Tjörn. Här ska vi semestra en vecka tillsammans med Larssons från Östersund.

Morgonjogg med Assar runt Kårtorp blev en bra start på dagen. Sedan var vi redo att fortsätta resan till Bohuslän. Vägen från Kårtorp till Tjörn gick via Vedens Lustgård utanför Skara där vi åt riktigt god pizza. Nu spånar vi på om vi ska öppna våffelservering Medens Lustgården

Vi har kollat in de två närmaste baden och konstaterat att vattnet har helt ok temperatur men att vi kommer behöva kryssa mellan brännmaneter.

Huset vi bor i var också välutrustat när det kom till utklädningskläder vilket uppskattades mycket av familjens teaterapa.