Sjukstuga

Med två febersjuka tvillingar liggandes under gemensamt täcke i samma säng kastas vi nästan åtta år bakåt i tiden. De är ju så söta när de sover.

Hemmahelg

Efter två skoldagar var det dags för helg igen. Den första hemmahelgen på länge.

Fredagen bjöd på kultur: Dockhumor på Scslateatern för familjens fyra äldsta, inklusive mormor, och ett besök på Pinchos för de yngre tillsammans med Oscar.

Dockteatern inspirerade Tore till att sy, vilket i sin tur satte igång pysselenergin även hos övriga. För Loves del innebar det att färdigställa klätterväggen han fick i julklapp.

I brist på snö blev det löprundor dom fick hålla liv i nyårslöftet om motionerande.

Sista skiddagen

Så fort två veckor kan gå och samtidigt, så länge sedan det var vi kom hit. Nu är bilen packad, stugan städad och sista rundan åkt.

Det var av till Funäsdalen för alla inblandade på lite olika sätt: Richard och Love tog bilen ner och gjorde en del ärenden, Olle och Tore körde skate med Emil och Maltan, Nils och Anna luffsade på i klassisk stil. Spåren var nydragna, men på sina håll rätt mjuka av det myckna snöandet.

Snöandet fortsatte under hela dagen, och på eftermiddagen fanns inte så mycket spår att prata om. Så Richard och Anna gjorde, enligt någon slags logik i busvädret, det enda rätta och tog turskidorna upp på fjället. Snöfallet upphörde längs vägen och sikten var bättre än på flera dagar. Det är ju rätt mysigt att bara skida på lite planlöst i allt det vita.

Nu har vi tankat ljus, snö och fjäll så det räcker ett tag framöver. I morgon styr vi kosan söder ut.

Vi se det snöar

Vinden friskar i och snön yr. Med många liftar stängda och alla spår översnöade blev det en dag i snöskottningens tecken.

Redan när vi tittade ut genom fönstret på morgonen stod det klart att det skulle bli utmanande att få till en mil på skidor under dagen. Det var drivor av nysnö överallt och det yrde ordentligt. I stället gav sig de två vuxna ut för att skotta.

När det tillslut var klart tog vi med en ryggsäck med smutstvätt till Larssons. Även där rådde febril skottaktivitet med morbror Karl på taket, Maltan på altanen och familjen Israelsson runtomkring. Efter ett tag hade det blivit en tillräckligt stor hög för att alla kusiner skulle få klättra upp på taket och hoppa ner. Snölycka!

Richard och Anna, som inte hoppade från taket, letade snöäventyr på annat håll. Efter lunchen tog de på turskidorna, glasögon och luvor och knatade upp på fjället. Friskt!

Som vanligt avslutades dagen med film. Och nu är allt godis slut.

Lite hit och dit

Ett tag såg dagen ut att utvecklas till en oväntat dyr fjällsemester. Men vid läggdags summerades kostnaden till två bowlingbanor och lite mat.

Vädret växlar som bekant snabbt i fjällen, något som vi fick bevittna på nära håll i dag. När vi tittade ut och gjorde första planen var solen på väg upp på en klarblå himmel. I nästa ögonblick var det full snöstorm. Planen att gå upp till Malmbäcksstugan ändrades till en delad förmiddag där Richard, Tore, Nils och Love tog ett varv i Fjällkällan medan Olle och Anna åkte Lillåsen. Vi var ute under den timmen det inte snöade på tvären. Lite tur måste man få ha i bland!

Efter lunch behövde Richard, Tore, Malin och Emil rastas lite mer. Samtidigt som resten av familjen satt i stugvärmen och läste Harry Potter skateade de ner till Funäsdalen via Tännässpåret.

I Funäsdalen avslutade vi sedan den mer aktiva delen av dagen i ett rafflande bowlingspel tillsammans med Emil och Irma. Kärnorna flög åt alla håll. Det blev både strike och spärr så det stod härliga till.

Dagens mesta nervpirr stod dock budgivningen på Hållanplatån 1 för. Efter mycket funderande lade vi ett bud i morse. Sedan ägnade vi resten av dagen åt att planera vårt drömhus, lägga bubbel på kylning och vänta på ett motbud. Och på eftermiddagen kom det. Vi höll fast vid budgeten och tänker att förr eller senare blir det väl något annat hus till salu.

Kvällen avslutades festligt ändå med ännu en film- och godiskväll. Alla har hittills varit väldigt nöjda med filmerna vi fick med oss vilket känns bra med tanke på hur svårt vi annars brukar ha att komma överens.

Väntur, långtur och kvällstur

I dag har vi kört lite olika race. En åkte lagom, tre åkte långt och två inte alls. Dagen avslutades kring en gemensam film.

Anna gav sig ut redan på morgonkvisten tillsammans med Frida. Det blev ett varv i nya favoriten Lillåsslingan innan Frida och resten av hennes gäng styrde kosan hem till Stockholm.

Fina spår och rätt vindriktning inspirerade Richard, Olle och Tore till långtur: det blev skate hela vägen till Tännäs på eftermiddagen. Ett bra pass som satt fint efter en förmiddag inne med brädspel.

Efter kvällsmaten hade Anna och Richard fortfarande lite energi kvar och gav sig ut på äventyr med pannlamporna. Det blev en tur upp i oprövade skoterspår som tillslut ledde fram till ”Gunillas”. Därifrån är utsikten ner mot Funäsdalen magisk och inbjuder till långa pauser med mycket funderande och filosoferande.

Tillbaka i stugan avslutades årets andra dag liksom den första: film och godis! Det är ett drygt jobb att äta upp allt julgodis innan vi åker hem.

Långtur inledde 2020

Nytt år och nya äventyr. Vi firade nystarten med en runda i Lillåsenslingan, Hållan, Funäsdalen.

Få förändringar går över en natt, men med små steg i rätt riktning kan det till slut bli skillnad. Förhoppningen att 2020 kommer vara året då vi slutar tjata på barnen och uppnår total harmoni kändes på förmiddagen långt borta, men mot slutet av dagen levde ändå hoppet kvar.

Efter en motsträvig start stod i alla fall alla påklädda i hallen för en tur på längdskidor, vissa mer taggade än andra. Olle var snabbast iväg och fick åka på egen hand. Vi andra skavde på efter bästa förmåga. Två timmar och trettio minuter senare hade vi åkt den 11km långa Lillåsslingan. Starkt jobbat alla inblandade!

Efter en sen lunch och lite omvallning gav sig Richard och Anna ut på ett varv till i pannlampornas sken. Precis vad vi behövde!

Årets första kväll fortlöpte i total harmoni med film- och godismys i stugvärmen. Och när morgondagen planerades var barnen rörande överens om att de ville ut i spåren igen.

God fortsättning på 2020!