Golf med stor boll

Många gånger har vi orienterat runt och på fotbollsgolfbanan i Hellas. Idag var det dags att byta karta och kompass mot fotboll och fairway.

Nils och Richard testade fotbollsgolfen i Hellas. Det blev en hård match där Richard hamnade i träsket på 16e hålet. Det kul att spela tyckte Nils som gärna gått ett varv till. Det lönade sig att hålla sig på fairway och vara noga med puttarna, annars rann antalet sparkar snart iväg. Nu ska vi se om vi hittar flera banor att testa var Nils och Richard överens om efter matchen. Hade vi haft forbollsskor hade det varit lättare kommenterade Nils.

Äventyrsgolf i ösregn

Sol och värme i veckor. När regnet äntligen kommer passar vi på att testa äventyrsgolfbanan i Sundbyberg.

Under hela turen på Västkusten har äventyrsgolf stått på önskelistan, men det har inte riktigt passat. Det har varit för varmt, för sent, för mycket eller bara inte passat. Så när vi nu landat hemma en vecka passade vi på att åka till Sumpan.

Mitt i sommarens värsta regnväder kom vi fram till parkeringen. En titt på regnradarn visade att det var ungefär precis bara över minigolfbanan det regnade… Några minuter senare hade regnet dragit vidare och vi kunde ge oss ut på den fina banan. Kul ställe och roligt spel.

Drängen Olle checkar ut

Efter två veckor i tjänst som dräng åt Per i Kårtorp kan Olle checka ut när resten av familjen kommer och hämtar upp honom.

Det var en nöjd dräng vi mötte när vi körde in på gårdsplanen. Han visade stolt upp de nymålade portarna, välröjda vägkanterna och inplastade ensilagesilona. Dessutom hade han klippt kossornas svansar, gjort rent foderbord och annat smått och gott.

Kolukten, den har jag vant mig vid!

Den lediga helgen i mitten kom Larssons från Böle på besök. Det blev en tur till Skara sommarland, paddling på Tidan, skattjakt på Karlsborgs fästning och grillmiddaag vid åna tillsammans med Per och norrlänningarna.

Tjena Tjörn!

Lyxigt att bo på hotell i Kungälv. Efter frukostbuffé och dopp i poolen åkte vi till Tjörn för att äta sill, bada och titta på skulpturer.

Morgondoppet blev inte vilket dopp som helst. Både Nils och Love slog sina personliga simrekord med hästlängder. 200 meter för Nils och 25 för Love. Tänk vad två veckor med hopp och lek kan göra!

Så småningom kom vi iväg mot Tjörn och Klädesholmarna som var dagens mål. Väl framme började det lite knackigt med svårigheter att hitta parkering och någon som inte ville lämna bilen. Men ett russinpaket senare löste sig det mesta. Vi hittade parkeringsplats vid badholmen och sillunch hos Handlarn. Maten intogs i backen ovanför badet och sedan blev det hoppa av. Love, Tore och Richard kastade sig ut från det sex meter höga hopptornet medan Nils och Anna nöjde sig med att kliva ut i luften från 4,5 meter. Många rekord som slogs denna dag!

När alla var nöjda med hopp och badåkte vi till Pilane skulpturpark. Barnen var måttligt intresserade men Richard och Anna fick en fin tur bland skulpturer, gamla gravar och vackra hällmarker.

Dagen avslutades med god mat och dryck på hotellet samt en runda biljard. Det fick bli avslutningen på vår Bohusländska semester. I morgon åker vi till Kårtorp för att hämta hem Olle.

16 mil längs kusten

I dag har vi gjort bohusresans längsta förflyttning och landat i Kungälv. Med hjälp av tre färjor höll vi oss så nära kusten vi kunde.

Efter tre nätterna på Kustnära Vandrarhem var det dags för en längre förflyttning. Dagens mål var Kungälv och vi ville se så mycket kust som möjligt längs vägen. Det lyckades vinned:

  • Förmiddagsfika i hamnen i Lysekil
  • Vägfärjor över Gullmarn till Skaftö
  • Promenad och matsäckslunch, färska kokta räkor, på brygga i Fiskebäckskil
  • Ännu en färja till Flatö
  • Besök hos handlare Flink, känd från Evert Taubes visor
  • Färjan Maj till Malö
  • Bad och middag i Hällevikstrand på Orust
  • Upp längs Orusts kust och över till Tjörn
  • Tjörnbron över till fastlandet och vidare till Kungälv

Här har vi checkat in på hotell Fars Hatt och sedan tagit en kvällspromenad genom gamla stan och upp på berget för att titta på Bohuslän fästning i solnedgången.

Vi provar båtliv

Västkusten består som de flesta kuster av både fastland och öar. Med bilen har vi ganska naturligt hållt oss till fastlandet med undantag för de broanknutna öarna vi har besökt. Det tyckte Annas kollega var missvisande. Idag bjöd därför Calle och hans fru Nina på deras version – båtliv, öar och bad.

Redan igår började vi förbereda båtlivet med att leta efter flytvästar. Anna fick låna två på vandrarhemmet där vi bor och senare visade sig att det gick att låna en stilig flytväst till Assar på bryggan.

Morgonen började annars som vanligt med en fin frukostbuffé, påfyllning av massor med vattenflaskor, packning av badkläder och inköp en något enformig yoghurt- och macklunch.

Vi mötte Calle, som är Annas kollega, i hans familjs hus på höjderna ovanför Fjällbacka. Dagen till ära fick vi träffa hela familjen med Calles fru Nina, deras barn Ester som var 11 månader gammal, Calles mamma och pappa samt Ninas pappa och faster. Fastern visades sig ha bott på samma gata som Anna i Sigtuna och Ninas pappa var nog klasskompis med farbror Sture i Tibro. Festliga anknytningar att hitta på en klippa ute i skärgården.

Båttur blev det i två båtar för att alla skulle få plats, med lite tur slapp vi åka med i seniorbåten. Idag var det Fjällbackas skräpplockardag. Därför styrde vi kosan till Lönnholmen som var deras fadderö. Efter en hel del snorklade och badande fick vi plocka skräp. Det passade oss perfekt med lite aktiv vila. Nu vill det nog ganska mycket till innan vi bidrar till nedskräpning nästa gång. Tre stora säckar och en hög med plankor, lastpallar mm blev resultatet.

Efter ännu mera badande och fikande fick vi till slut ge upp den sköna stunden på Lönnholmen. Vi jublade lite åt Love som i sista doppet passade på att simma iväg och runt väldigt mycket längre än vad han visat tidigare. Nu har han fått kläm på det.

Efter en lång dag till sjöss avslutade vi med middag på grillen och glassbomb i Hamburgsund. Ikväll kommer vi nog sova gott allihop.

Turnén fortsätter

I dag har vi betat av Smögen, Ramsvikslandet och Fjällbacka. Men bäst var nog badklipporna här i Källeviken.

Vi gillar verkligen vårt boende här på Kustnära och frukosten gjorde oss inte heller besvikna. Mätta och glada satte vi oss i bilen och cruisade söder ut till Smögen. Vi hade våra aningar om att det inte riktigt var vår pärla, men ville se och bedöma med egna ögon. Det tog en knapp timme sedan var vi klara. Glassen var i alla fall god,

Efter lunchinköp testade vi samma koncept som i går och letade rätt på en lagom liten väg som ledde till en parkering hyfsat nära vatten. I dag ledde den strategin oss till Ramsvikslandet och naturreservatet där. Valet av parkeringsplats innebar att vi gick iväg på gröna stigen. Den ledde visserligen inte fram till det perfekta badet men väl till en trevlig plats att äta lunch på.

Därifrån hade vi också utsikt mot Tryggö och dess stenrös. Anna, Tore och Nils fortsatte gröna stigen och gick upp på toppen. Förutom en magnifik utsikt hade röset en intressant historia där arkeologer hävdar att det är en bronsåldersgrav men Snorre Sturlason att kung Tryggve begravdes där.

För att stilla badbehovet stannade vi vid vår närmaste badklippa på vägen hem. Den var perfekt, utrustad med trampolin och allt. Många hopp blev det.

Kvällens middag intogs på Ackes i Fjällbacka. Med bord i solen på uteserveringen blev det en trevlig stund. Att Fjällbackas brandkår åkte förbi och visade upp alla sina bilar kom som en extra bonus.

När vi ätit klart kom Annas kollega Calle med frun Nina har gjorde oss sällskap vid kvällsglassen och en promenad till Badholmen. Tore och Nils kunde inte motstå frestelsen att ta några hopp från torn och trampolin.

Vi bockar av fiskebyar

Resan söderut längs kusten har börjat. De pittoreska kustsamhällena bockas av ett efter ett. Däremellan hittar vi badplatser som är utmärkta i verkligheten med inte på kartan.

Efter en ok frukost lämnade vi nattens boende och gav oss av söderut längs kusten. I Tanumahede körde vi på den sceniska Kustvägen. Den ska vi ha som ledstång de närmaste dagarna.

Första stoppet blev Grebbestad, i lagom tid för förmiddagsglassen. Vi åt strosandes längs kajen, tittade på folk och båtar. Innan vi åkte vidare köpte vi med oss makrill, några havskräftor och lite annat gott till lunch.

Lunchen åt vi på klipporna vid Saltvik. Ett stopp som blev synnerligen lyckat. Det hittades genom en titt på kartan och en ren chansning som visade sig vara en lyckoträff. Efter maten korsade vi viken till andra sidans klippor där det även fanns en trampolin som alla, japp alla!, hoppade från.

Nybakade och nöjda åkte vi vidare till boendet för de kommande tre nätterna, Kustnära Vandrarhem i Heestrand. Richard, Tore och Nils besteg berget bakom huset medan Anna, Love och Assar vilade upp sig på rummet.

Kvällsmaten intogs sedan i närbelägna Hamburgsund. Vad vi åt? Hamburgare så klart! Utom Anna som inte fått nog av skaldjur och åt ännu mer räkor. Hamburgsund var litet och lagom mysigt för oss, och kvällens avslutande joggingtur gav en ännu positivare bild av området. Nu börjar vi gilla västkusten mer och mer.

Närmare utomlands kommer vi inte

Vi har lämnat Paradiset på Tjärnö och börjat turistandet i Bohuslän. Men först Norge!

Från Strömstad till Svinesund är det ca två mil. Vi tänkte det kunde vara roligt att se kustens nordligaste utpost, så när vi i dag påbörjade vår rundresa i Bohuslän startade vi med att åka norrut. Oklart vad vi hade förväntat oss av Svinesund, men lite mer än inget i alla fall.

Eftersom vi inte ville riskera att hamna i Norge av misstag, passlösa och inte fullt vaccinerade som vi är, valde vi att åka till den gamla bron. Som tur var galet vi eget kakpaket med oss, för stället vid brofästet var inte särskilt inbjudande. Vi tittade i alla fall på bron, läste skyltarna och tog bilderna innan vi åkte vidare.

Nästa mål var Sveriges västligaste punkt på fastlandet. Enligt turistkartan är det Stensvik i närheten av Lökholmen mellan norska gränsen och Strömstad. Där fanns lämpligt nog ett bad och på vägen dit provianterade vi i en av de norska matbutikerna i närheten av gränsen.

Det var ett galet köpcentrum med fullt fokus på norrmän och vad de vill ha. Följaktligen laddade vi på med ordentligt med godis också i en galet stor godisaffär. Med tanke på att de flesta besökarna och butiksbiträden var norrmän kunde vi lika gärna varit utomlands. Känslan förstärktes ytterligare när det visade sig att Stensvik I princip var en norsk koloni. Till och med mäklarna skyltar om hus till salu var på norska. Det svenskaste var telefonkiosken som numera tjänstgjorde som dusch.

Norge eller inte, stranden var i alla fall fin och godiset gott.

Lagom till kvällen var vi tillbaka i Strömstad och checkade in i vårt spartanska fyrbäddsrum på Källviken Semesterby och konferens. Dagen avslutades med dopp på betydligt mycket flådigare grannbyn Capris härliga sandstrand och ett parti plump på rummet innan alla kröp till sängs. Vissa mer besvärade av delad toalett än andra.

Dagstur, dart och draklycka

I dag har vi turistat i Strömstad och köpt diverse souvenirer. En satte sig som bomberget i Nils ben och en förgyllde kvällsdoppet.

Värmen fortsatte ännu en dag, men nu var vi målmedvetet snabbt upp och iväg och kom in till Strömstad innan den värsta värmen. På Wenellskt manér turistade vi snabbt och effektivt.

Vi började med en fika i skuggan utanför badhuset, gick runt i hamnen där bland annat solglasögon inhandlades, strosade lite till, köpte baguetter med räkor och annat smarrigt till lunch att avnjuta på berget ovanför båten till Koster, gick lite till i affärer, köpte dartpilar och en baddrake och åkte sedan hem.

Richard vände i princip i dörren för att leta efter ett ställe med bättre mobiltäckning där han kunde lösa en jobbuppgift. Mindre än en minut senare kom Tore och Love inrusande och berättade att Nils kastat en dartpil i benet på sig själv. När Anna kom ut stod Nils fortfarande med pilen i benet som satt så hårt att han inte kunde få ut den själv. Den rådiga modern drog till och fick ut den. Sedan engagerade alla i att pyssla om den sårade.

Efter halvannan timme var han på benen igen och kunde blåsa upp draken som skulle med till stranden efter kvällsmaten. Det blev återigen en tur till Lugnet där draken blev en given succé.