Stormigt slut på 2019

Årets och decenniets sista dag. Och en ganska vanlig semesterdag i ett blåsigt Hållan.

Det finns en tomt till salu på Hållanplatån. För att känna lite på vädret, och avgöra om det gick att vara ute, tog delar av oss en promenad dit. På vägen plockade vi även upp Karl och hundarna.

Tomten var full av träd, men ligger fint så byggplanerna satte genast igång hus hugade spekulanter. Vi hann knappt innanför dörren förens papper och pennor kom fram och planritningar skissades upp. Richard laddade ner ritprogram till barnens plattor och resten av dagen ägnade de mest hugade arkitekterna åt att rita hus.

Olle och Anna trotsade dock vinden och gav sig ut i spåret mot Funäsdalen tillsammans med Frida. Det var minst sagt varierande förhållanden: Från snödrivor till blankis. Och så fick vi se de vackra, men ganska otrevliga, pärlemormolnen.

På kvällen var det dags för nyårssuppé med Larssons. I sann Larssonanda åt, drack och sjöng vi. Mest sånger som gick ut på att banka i bordet. Inför tolvslaget hade vi ett litet fackeltåg från Fjällbtuds- till Fjällpioarevägen där vi korkade upp Pomac och tittade på grannarnas fyrverkerier.

Gott Nytt År!

Solen kom tillbaka

Några åkte långt, andra inte alls. I dag har vi haft jullov.

Per skulle dra vidare norrut till Åre efter lunch, så på förmiddagen tog Richard med honom ut på en 24km-runda. Bra jobbat båda två! Anna och Nils tog också en sväng och mötte långdistansarna på tillbakavägen.

Olle lämnade inte huset på hela dagen och fick sällskap i stugfiseriet av Nils på eftermiddagen. Medan Tore och Richard flyttade undan bilen för att lämna Per vid bussen passade Love och Anna på att spela lite hockey. Emil kom och förstärkte låg Love efter ett tag.

Nu har solen gått ner sedan länge och vi hör vinden dåna i skorstenen. I morgon är det årets, och decenniets, sista dag.

Regn och rusk i Ramis

Efter stilla dagar med glimtar av blå himmel och snötyngda träd har vi i dag haft väder. Något vi blev varse i Ramundbergets backar.

Vi kom upp och i väg tidigt. Redan vid nio passerade vi Funäsdalen och köpte liftkort. I lätt duggregn. Nollgradigt. Svag vind.

På vägen upp mot Ramundberget tilltog regnet och temperaturen steg. Men enligt prognosen skulle regnet upphöra vid tiotiden så vi körde på. Mycket riktigt upphörde regnet och ersattes av snö. Blandat med regn.

Sällskapet var dock förstklassigt med både Per och Frida Plym-Forshell med nya partnern Johan. Efter lunch anslöt även Larssons, så det gick ingen nöd på oss.

Efter lunchen delade vi upp oss i lite olika grupper så de flesta fick åka backar efter eget tycke och smak. Då tilltog även vinden. Tillslut blåste det så pass mycket att sittliftarna stängde. Per och Olle befann sig då på fel ställe och fick skoterskjuts tillbaka till värmestugan där sällskapet väntade. Love och Anna gav upp först och gick in på Tusen och drack varm choklad.

Snorsportare och bigboytur

Med två barn i en snöhög och två på tur fick alla lite egen tid.

Richard och Tore drog i väg runt Åsvallen på förmiddagen. Tore visade riktiga Wassbergtendenser med snoret hängandes från hakan när de kom tillbaka.

Under tiden var Nils och Love ute och grävde i snöhögen. Det blev en perfekt tunnel.

På eftermiddagen var det dags för Olle och Anna att åka på veckans ”bigboytur”: 19 km till Funäsdalen och tillbaka.

Richard tog sig ytterligare ett varv på sena eftermiddagen efter att ha ägnat två timmar åt allehanda hushållsbestyr.

Per? Honom skickade vi iväg på tur med familjen Larsson.

Födelsedag i dimman

Diset har legat som ett lock över Funäsfjällen hela dagen. Vi passade på att ta en tur upp till Andersborg. Dagen till ära hade kusin Per gjort oss sällskap.

Morgonen började med sedvanlig skönsång vid sängkanten av en för dagen femhövdad mans/pojkkör. Sedan packade skidor fram och barn kläddes på och vips var vi ute i dimman. Karl lastade ner alla barn utom Olle i pulkan och körde upp med Malin bakom skotern till Andersborg. Anna, Richard, Per och Olle tog skidorna upp. Så länge vi såg två ledkryss framför oss var vi överens om att det var god sìkt. Det blåste ju i alla fall inte.

På vägen hem bytte Olle och Malin plats. Tack vare rimfrosten i håret fick vi en känsla för hur mammorna skulle se ut med gråare hår.

Se upp i backen!

I dag blev det en dag i Tänndalens backar tillsammans med Larssons. Vi är ett imponerande sällskap när alla tio åker tillsammans. Under två åk fick vi dessutom sällskap av Annas kompis Andreas och hans son Algot.

Efter en dag i backen lyckades Richard och Anna ladda om och ge sig ut i spåret en sväng före maten. Sedan fick det räcka med uteaktiviteter för i dag.

När juldags morgon glimmar

Den glimmade kanske inte, juldagsmorgonen, men den bjöd på vita träd, utdragna spår och stråk av blått på himlen.

Dan efter dopparedan var en ganska soft dag. De tre äldsta av oss kom ut en runda i nydragna milspåret på förmiddagen medan de tre yngsta invigde julklappsspelet de fått av farmor och farfar.

Efter lunch blev det längdåkning i lite andra konstellationer, bastubad och tid för eget filosoferande.

På kvällen kom familjen Larsson över på middag. En trevlig tillställning med både analoga och digitala spel. Olle upplät sitt långa hår till Irma som fått ett hårfixarkit i julklapp. Han blev väldigt fin.

En vit jul

För tredje året i rad firar vi jul i Hållan. I år med sällskap av familjen Larsson.

Julafton följde ett vid det här laget välbeprövat mönster: skidtur med varm choklad och skinksmörgås, bastubad, Kalle Anka, julklapssutdelning, middag och slutligen julspel med godisätande.

I år gick skidturen upp på fjället ovanför Hållan. Vi gav oss i väg i dis med på lite högre höjd fick vi en skymt av den svaga decembersolen.

Julmiddagen intogs hos Karl och Malin på Fjällpiparvägen. Mycket gott fanns att välja på, framförallt alla goda sillar.

Kvällen avslutades med charader och avsmakning av årets julgodis. Mätta och nöjda promenerade vi tillbaka till Fjällbrudsvägen.

Äntligen jullov!

Vit, vitt, vitt och på himlen en strimma blått. Jullovets första dsg kunde inte bli bättre.

Efter en lång höst, en dag av pack och stök hemma och slutligen en bilresa kom vi fram till Hållan i härliga Härjedalen i går. Här ska vi vara i två veckor.

Förmiddagen ägnades åt diverse pyssel och pulkaåkning och på eftermiddagen kom vi ut på vinterns första skidtur. Det var svårt att avgöra vilket som bäst : snön, skidåkningen eller den strimma blå himmel som vi gick se.

Det blir en god jul

Lussekatter och pepparkakor till första advent och julgodisbak hela andra helgen. Nu har vi riggat för en riktigt god jul!

I helgen har familjen Leander varit här på den årliga julbakarhelgen. Det var full fart i köket med många hugade bagare.

En tydlig rollfördelning var barnen som konditorer och de vuxna som diskare. Resultatet blev inte mindre än fyra fulla glasslådor och tre glasburkar med kolor, fudge, klubbor och praliner.