Discoparty

För andra året i rad bjöd Tore, Vilgot och Nils A hela klassen på kalas på Vängåvan. I år var det discotema med vakter, V.I.P-biljetter och dansinstruktör. Alla var nöjda efter en lyckad helkväll. 

Instruktör, disco och DJ Olle

Pappavakterna Per, Emil och Richard

Söndag i fidekomisset 

Erstaviks fidekomiss omfattar stora delar av Nackareservatet. Efter att ha läst boken Jorden de ärvde, där turerna kring Erstavik tas upp, blev Anna nyfiken på att se området på riktigt. 

En solig söndag i mars åkte hela familjen, inklusive Olle Ekberg, på utflykt till Erstaviks ägor.

– Om fidekomisset är en förutsättning för att detta samnahängande naturområde ska finnas är det svårt att vara odelat negativ, konstaterade Richard när han i skogsbrynet tittade ut över de vidsträckta åkrarna. 

I ryggsäckarna hade vi ved, korv och tillbehör. Vi hittade en trevlig plats och efter en genomgång av allemansrätten gjorde vi en grillplats. Alla hjälptes åt att hämta stenar och göra grillpinnar. Olle Ekberg konstaterade att egen eld gjorde man sällan i hans familj. Till Richards och Annas glädje svarade Olle Wenell:

– Det här tillhör vardagslivet i vår familj.

När vi ätit klart, elden falnat och kottkriget upphört hjälptes vi åt att liksom indianer sudda ut alla spår efter vår rastplats och begav oss hem.

Korvgrillning

Soliga pojkar

Lördag med Leanders

Klätterdags

Senast vi sågs var i samband med julgodisbaket. Nu var det äntligen dags att tillbringa en dag med Leanders igen. Temat för dagen var sushi och klättring.

För att göra av med eventuell överskottsenergi begav vi oss till Karbin i Västberga. Där fick alla dom ville klättra så högt de ville.

– Jag kom ända upp, berättade Love stolt.

Med paus för fika höll vi igång hela eftermiddagen innan vi åkte hem för att pyssla ihop middag. Och det var en pysslig middag: Sushi både till mat och efterrätt. Men så har vi ju pysselvanan inne efter många års erfarenhet av julgodistillverkning.

– Det var kul att göra egen sushi. Matsushin var roligast att göra, men godisarna var godare, säger Tore. 

Saga på väg upp med peppande från Olle och Anna

Nils och Vidar bouldrar, Love och Hugo repar med Richard

Godissushi

Matsushi

Tore fick sin önskedag

Födelsedagsbarnet

I dag har vi fitar nioårsjubilerande Tore hela dagen. Det började med semla på sängen och slutade med middag på restaurang Kinamuren. Det var en mätt och nöjd nioåring som till slut kom i säng och summerade dagen:
– I dag fick jag allt jag önskade mig.

Lagom tidigt samlade övriga familjen ihop sig i köket och fixade semla, varm choklad och paket. Det var ett skönsjungande tåg som begav sig ner för trappan till Tores rum. Där väntade födelsedagsbarnet utklädd till Magnus Uggla.

– Jag hade varit vaken sedan klockan sex och väntat, berättade Tore efteråt. 

Därefter följde en dag helt enligt Tores önskan:

En slapp förmiddag som ägnades åt massproduktion av armband och en eftermiddagstur i skogen då multiverktyget kom till användning. Efter skogspromenaden fanns det tid för lite Zeldaspel innan vi åkte iväg till restaurangen. 

– Zeldaspelet är ganska läskigt, men jag tror han kan klara det, säger Olle. 

Morgonuppvaktning

Promenad runt Judarn

Tore skär eftermiddagsfikat med sitt nya multiverktyg

Middag på Kinamuren med farmor, farfar, Oscar och mormor avslutade dagen

Familj trotsade vädergudarna och åkte Familjebacken

Familjens yngsta fick sina slalomkörkort i går när skidskolan avslutades. I dag var det dags för ynglingarna att åka lift hela vägen upp på toppen med resten av familjen.

– Det var häftigt att komma upp på toppen, berättar Nils senare på kvällen. 

Efter några uppvärmningsåk i barnacken under tiden som Anna hyrde skidor och skaffade liftkort var alla redo att ta ankarliften upp på toppen. Föräldrarna var nog mest nervösa för hur detta äventyr skulle sluta. Målet var att komma upp på toppen, ner i Killy-backen på andra sidan, och sedan hela vägen tillbaka hem igen via Familjebacken. 

– Ner kommer man alltid, konstaterade Richard. Frågan är hur många som bryter ihop på vägen. 

Och visst var det några skakiga par ben som tillslut stod på toppen  av Västra Kalven. Storebröderna lockade och pockade för att de yngsta skulle våga släppa taget, men de stod tryggt kvar mellan  föräldrarnas ben. Om inte annat gav det ett visst skydd mot den piskande vinden.

– Det var horribelt på toppen, minns Olle när dagen sammanfattas. 

Tillslut var vi nere vid Café Pulsen. Sista biten åkte alla på egna ben. Besöket i Tandådalen Östra inleddes med välbehövligt fika. Därpå följde några timmars åkning i backarna runt Killyliften. Storkillarna åkte upp på toppen,  småkillarna raceade i barnbacken och föräldrarna flängde mellan teamen. Tillbakaresan gick lysande.

– Jag åkte stolsliften, berättar Love. Det var högt över backen. Om man ramlade ner slog man ihjäl sig.

Nils tog det säkra före det osäkrare och åkte ankarlift med Richard. Hela gänget kom upp på toppen samtidigt och kunde starta nedfärden i Familjebacken. De större barnen valde röda och svarta alternativ när vägen delade sig, men väntade snällt på botten av backen dit två superstolta småbröder så småningom kom. Det var så roligt att de tog ett varv upp igen. Nils åkte till och med en tredje runda.

– Det här var en härlig avslutning på veckan, tyckte Anna. Häftigt att hela familjen kan åka tillsammans.

Familjefika

Barnbacksrace

Vitt på toppen

Stolsliftsgänget

Ner i Familjebacken

Femåringarna var snabbast i spåret

Efter en förmiddag inne ville Nils ut och åka längd. Love var inte sen att anta utmaningen. Alla som såg grabbarna var mycket imponerade. 

– Vilken fart de har, sa en passerande dam.

Det blev en solig tur längs den första kilometern på varvet runt Kalven. Lagom många chokladbitar delades ut och det var nog ingen som såg killarna som inte kom med uppmuntrande tillrop. 

Pigga Nilsben efter en halv dag inne

Barnen vann dagens dragkamp mot skidskollärarna

Sista dagen på skidskolan avslutades med en klassisk dragkamp med barn på ena sidan och lärare på andra. Domare var en jävig Valle. Love var med i det vinnande laget.

– Jag tog i så mycket jag orkade, berättade kämpen efteråt. 

I dag var det ingen tvekan om att Love skulle vara med på skidskolan utan Nils. Det var ju sista dagen med bland annat skattjakt och dragkamp på schemat. Tore, Olle och Anna kunde lämna eleven utan knot och ge sig upp i backen denna strålade förmiddag 

– Vi är ovanför molnet, konstaterade Tore innan nedfärden i Specialen började. 

Det var nypistat och riktigt härlig manchester. Som Olle konstaterade:

– Det känns som fluff under fötterna att åka ner.

Richard och Nils tillbringade förmiddagen inomhus. Med vattkoppor och feber är det kanske bra att inte vara ute hela dagarna. 

Skidskoledragkamp

Krispig förmiddag på toppen

Osthjärtan möjliggjorde vuxentur runt Västra Kalven 

Det har varit ont om afterski den här veckan, men när Richard efter en dag i backen hällde upp osthjärtan och lovade fri skärmtid gillades läget av alla barn. Det blev så fridfullt att föräldrarna vågade sig ut på längdskidor. 

– Det är lungt, vi håller ställningarna och släpper inte in någon utan lösenord, lovade Tore.

Ett sådant tillfälle kan man bara inte låta gå förlorat, så Richard och Anna bytte blixtsnabbt om och gav sig iväg runt Västra Kalven. Det är en runda på 11km, och med peppande sällskap åkte Anna fortare än någonsin.

– Efter veckans debatt om män som säger olämpligheter till motionerade kvinnor vågar jag inte säga så mycket, erkänner Richard, men det gick ju bra ändå!

Kalven runt

Afterski på hemmaplan

Monopol & godisskål avslutade dagen


 

Vattkoppor satte stop för Nils i skidskolan

I går kväll kunde några prickar anas i Nils hårfäste, och i dag var vattkopporna ett faktum. Alla barn i skidskolan hade haft smittan, men inte läraren, så Nils kunde inte vara med.

– Då vill inte jag heller, deklarerade Love bestämt. 

Förmiddagen blev därför något annorlunda än tidigare dagar. Medan Anna ägnade all sin övertalningsförmåga åt att få Love att stanna kvar på skidskolan åkte Nils med Richard till barnbacken. Richard lyckades med konststycket att få upp Nils till toppen av backen. 

– När mamma kom såg hon inte var vi var, men vi var ju högst upp berättar Nils stolt när han efter flera fina svängar kommit hela vägen ner.

Olle och Tore visade prov på vilka stora och självständiga killar de är genom att åka iväg i systemet på egen hand. De körde iväg till Norrbackarna och åkte skicross i väntan på Richard som kom ikapp när Anna hade lämnat en skrattande Love i skidskolan. Där hade det varit medaljutdelning till alla som klarade banan.

– Love tog en medalj till mig också. Den ska jag spara i min minneslåda, berättar en stolt Nils.

Efter lunch visade Love vad han lärt i skidskolan

Full fart och fika i barnbacken

På eftermiddagen kom solen

Även onsdagen började som tidigare dagar: skidskola och snöfall. Vi vuxna bytte skidor, så i dag var det Richards tur att åka längd och Annas att pressa i pisten med Olle och Tore när skidskolan pågick.

Lunchen åts i backen och på eftermiddagen fortsatte åkandet. När Richard tog med sig de tre yngsta barnen in för lite paus gjorde Olle som Richard sagt åt honom och ”körde skiten ur mamma”. Det blev bara svarta backar, men tillslut lyckades jag övertala Olle om att gå in på Pulsen Café och fika. 

Richard fixade goda bullar från kyrkan till resten av gänget och lyckades sedan med konststycket att få ut dem i backen igen. Tore hängde med Anna och Olle medan Nils och Love åkte från toppen av skidskolebacken med Richard. Tre dagar i skidskola har verkligen gjort skillnad!

Skidskolekillar och idolen Alexander

Med Olle och Tore i backen

Två duktiga skidåkare i diset

Eftermiddag med Olle

Tore och solen kom ut samtidigt

Killarna som åker från toppen